Pentru a se proteja de prădători sau pentru a se pregăti pentru sezonul rece, graurii se adună în stoluri mari, formând un nor dens și ondulant, cunoscut în engleză ca starling murmurations și tradus în română drept „murmurul graurilor”.
Mișcarea acestor stoluri seamănă cu bancurile de pești, care își schimbă direcția sincronizat atunci când simt pericolul.
Un astfel de nor de grauri poate avea mai multe secțiuni, fiecare mișcându-se în funcție de viteză și direcție, creând un dans aerian spectaculos.
Murmurul graurilor are mai multe scopuri: socializare, menținerea căldurii și, cel mai important, protecția împotriva prădătorilor. Datorită mișcărilor haotice, este dificil pentru un prădător să se concentreze asupra unei singure păsări, ceea ce reduce riscul atacurilor.
Acest fenomen fascinant are loc, de obicei, toamna, la amurg, oferind un spectacol aerian impresionant. În România, murmurul graurilor a fost observat și în Parcul Național Munții Măcinului.
Disclaimer: News Cluj nu are contracte de publicitate cu nici un partid politic sau agenție guvernamentală direct sau sub forma unor campanii de informare. News Cluj consideră că aceste sume nu sunt nimic altceva decât un ajutor mascat care distorsionează piața media.News Cluj acceptă contracte cu partidele politice doar în perioadaPrecizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal. campaniilor electorale. Publicitatea electorală marcată ca atare fiind normală pe perioada alegerilor.
#presacurata