Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a criticat o presupusă “strâmtorare a limbii ruse” în Republica Moldova, subliniind că moldovenii manifestă o atitudine “grijulie şi iubitoare” faţă de cultura rusă.
Maria Zaharova a afirmat că aproximativ 80% dintre moldoveni cunosc și utilizează limba rusă în viața de zi cu zi, iar guvernarea de la Chișinău încearcă să limiteze rolul acestei limbi în sfera publică. Ea a subliniat că locuitorii Republicii Moldova manifestă o atitudine iubitoare față de cultura rusă, considerând-o parte a moștenirii lor, iar acest sentiment se reflectă, de exemplu, în aprecierea pentru poetul rus Aleksandr Pușkin, care a locuit în Moldova pentru aproape trei ani.
Sursa foto Google
Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, susține că autoritățile de la Chișinău ar fi redenumit ilegal “limba moldovenească” în “limba română”. Ea subliniază că Republica Moldova se “învecinează” cu Rusia, având “relații economice bune” și o “istorie comună”.
Maria Zaharova acuză că Chișinăul recurge la derusificarea Republicii Moldova, afirmând că autoritățile moldovene au redenumit ilegal limba moldovenească în română și că ar distruge țara sub pretextul desfășurării unor reforme, urmând exemplul țărilor baltice și al Ucrainei.
Maria Zaharova acuză că canalele rusești sunt interzise, iar site-urile de știri rusești sunt blocate în Republica Moldova sub diverse pretexte, evidențiind discriminarea în ceea ce privește limba vorbită. Ea adaugă că Moscova monitorizează aceste acțiuni și raportează la organizațiile internaționale, menționând că cetățenii moldoveni doresc acces la materiale și televiziuni rusești, considerând această limbă parte a moștenirii lor.
Sursa foto Google