În fiecare an, în luna ianuarie, sărbătorim Unirea Principatelor Române, moment istoric la care și-au adus contribuția numeroși patrioți. Printre aceștia, se remarcă Moș Ion Roată, un simplu țăran vrâncean devenit simbol al luptei pentru dreptate și unitate națională.
La 24 ianuarie 1859, după ce a votat unirea Moldovei cu Țara Românească, Moș Ion Roată a fost acuzat de tulburarea ordinii publice și trimis acasă în lanțuri, deoarece a îndrăznit să ceară pământ pentru țărani. Curajul său a deranjat membrii conservatori ai Divanului ad-hoc, care au cerut autorităților din Iași să-l pedepsească pentru îndrăzneala de a prezenta o jalbă în care descria suferințele țăranilor moldoveni.
Ion Roată nu a luptat doar pentru Unire, ci și pentru reforma agrară, susținând drepturile celor oprimați. Născut în anul 1806 în comuna Câmpuri, județul Putna (azi Vrancea), provenea dintr-o familie de țărani clăcași, muncitori pe moșia boierului din sat. Deși nu a avut parte de școală și nu știa să scrie, inteligența sa nativă și onestitatea l-au făcut să fie ales ca reprezentant al țăranilor în Divanul ad-hoc al Moldovei.
La alegerile din 1857, a fost desemnat cu unanimitate de voturi deputat al județului Putna, iar în cadrul dezbaterilor din Divan, timp de trei luni, a dovedit că nu este cu nimic mai prejos decât ceilalți membri, chiar dacă aceștia erau oameni școliți. Țelul său era clar: Unirea Principatelor, desființarea privilegiilor boierești și împroprietărirea țăranilor.
Moș Ion Roată s-a stins din viață în noaptea de 19 spre 20 februarie 1882, la vârsta de 76 de ani. Sătenii l-au purtat pe brațe ca pe un sfânt și l-au înmormântat cu mare cinste în cătunul său din Gură Văii. A murit sărac, la fel ca mulți alți luptători care și-au sacrificat viața pentru binele țării. Paradoxal, deși nu a lăsat în urmă averi, a lăsat o moștenire neprețuită: numele său, devenit simbol al curajului și al demnității, rămânând astfel înscris pentru totdeauna în istorie și legendă.
Disclaimer: News Cluj nu are contracte de publicitate cu nici un partid politic sau agenție guvernamentală direct sau sub forma unor campanii de informare. News Cluj consideră că aceste sume nu sunt nimic altceva decât un ajutor mascat care distorsionează piața media.News Cluj acceptă contracte cu partidele politice doar în perioadaPrecizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal. campaniilor electorale. Publicitatea electorală marcată ca atare fiind normală pe perioada alegerilor.
#presacurata