Regele Tutankhamon, cunoscut și sub numele de “Imaginea vie a lui Amon,” a fost unul dintre monarhii dinastiei a XVIII-a, fiind al 13-lea în linia regală. În timpul domniei sale asupra Egiptului, la vârsta de aproximativ 9 sau 10 ani, s-a căsătorit cu Ankhesenpaten, a treia fiică a lui Akhenaton, care și-a schimbat ulterior numele în Ankhesen Amon. Regatul său a fost efemer, murind subit la vârsta de 18 ani, iar mormântul său se găsește în Valea Regilor din Luxor.
Camera de înmormântare a regelui, de dimensiuni modeste, măsoară aproximativ 6 metri. Mumia regelui este îmbrăcată într-o mască de aur. Sicriul exterior aurit, reprezentându-l pe rege în forma zeului Osiris, are mâinile încrucișate pe piept, acoperite cu foi de aur și încrustate cu semne regale de pastă de sticlă albastră și roșie. Sicriul are manere argintii, o lungime de 224 cm, lățime de 83,8 cm și înălțime de 105,5 cm.
Următorul este sicriul din mijloc aurit, amplasat în interiorul celui exterior, confecționat din lemn acoperit cu foi de aur și ornamentat cu paste de sticlă multicolore. Acesta este însoțit de sicriul interior din aur pur, cu o greutate de aproximativ 110,4 kg, având forma unei mumii. Descoperit în interiorul sicriului din mijloc, acesta a fost învelit într-o pânză care acoperea întregul sicriu, exceptând fața. La deschiderea sicriului, celebrul chip al tânărului rege, încadrat de masca sa de aur, a ieșit la iveală, urmând să fie expus în Marele Muzeu Egiptean.
Disclaimer: News Cluj nu are contracte de publicitate cu nici un partid politic sau agenție guvernamentală direct sau sub forma unor campanii de informare. News Cluj consideră că aceste sume nu sunt nimic altceva decât un ajutor mascat care distorsionează piața media.News Cluj acceptă contracte cu partidele politice doar în perioada campaniilor electorale. Publicitatea electorală marcată ca atare fiind normală pe perioada alegerilor.
#presacurata