
Ministrul german de Externe, Annalena Baerbock, a evidențiat similitudini între recentele evoluții din Republica Moldova și cele de la debutul conflictului dintre Ucraina și Rusia. Ea a subliniat angajamentul de a sprijini Republica Moldova în eforturile sale pentru păstrarea integrității teritoriale.
Conducătorii pro-ruși ai regiunii separatiste Transnistria din Republica Moldova au solicitat recent sprijinul Rusiei, adoptând o rezoluție care prevede că Transnistria intenționează să se adreseze Consiliului Federației Ruse și Dumei de Stat “cu o cerere de implementare a măsurilor de protejare a Transnistriei în fața presiunii crescânde din partea Moldovei”.
Ministrul german de Externe, Annalena Baerbock, a reacționat la evoluțiile din Republica Moldova, comparând situația actuală cu cea din estul Ucrainei acum câțiva ani. Ea a menționat asemănările cu momentul în care minoritățile au fost instrumentalizate de Vladimir Putin pentru a facilita invazia pe scară largă a Ucrainei în 2022.
În 2014, Moscova a realizat anexarea ilegală a Crimeei, o peninsulă ucraineană, după organizarea unui referendum contestat, în care cetățenii au fost întrebați dacă doresc să adere la Rusia. Atât referendumul, cât și anexarea Crimeei nu sunt recunoscute la nivel internațional.
“Organizarea de referendumuri false și adoptarea unor proceduri nefondate pentru a destabiliza o altă țară reprezintă o încălcare a dreptului internațional”, a declarat Annalena Baerbock, conform DPA și citată de Agerpres. Ea a evidențiat faptul că Ministerul german de Externe a fost conștient de mult timp de eforturile externe de destabilizare a Republicii Moldova.
În același timp, Baerbock a subliniat angajamentul de a sprijini Republica Moldova în eforturile sale de a-și menține integritatea teritorială.

Sursa foto Google