Rezultatul recentelor alegeri scoate în evidență un eșec major al partidelor politice tradiționale din România, în special al PSD și PNL. Acest eșec reflectă o combinație între incapacitatea de adaptare la noile realități socio-politice și o atitudine arogantă față de electorat, care a alimentat dezamăgirea publicului față de „vechea gardă” politică. Dacă aceste formațiuni nu vor iniția reforme profunde și autentice, riscul dispariției lor din peisajul politic devine din ce în ce mai real.
Actualul peisaj electoral nu mai este structurat în jurul liniilor clasice doctrinare – stânga versus dreapta, ci între două curente ideologice, conservatorismul și neoprogresismul. Această polarizare redefinește scena politică, reducând relevanța structurilor de partid tradiționale și dând naștere unor noi forme de guvernanță politică.
Turul al doilea al alegerilor se anunță a fi drept unul dintre cele mai disputate din istoria post-revoluționară a României, deși rezultatul va fi unul extrem de disputat un lucru este evident încrederea electoratului în actorii politici tradiționali este la un minim istoric, fapt demonstrat și de eșecul AUR, care nu a reușit să capitalizeze nemulțumirea generalizată.
Liderii partidelor principale au contribuit, prin performanța lor slabă, la declinul credibilității Nicolae Ciucă oferind o imagine de lider incapabil să comunice eficient, lipsit de carismă și soluții concrete, transformându-se într-un simbol al incompetenței administrative, de partea cealaltă, Marcel Ciolacu a afișat o atitudine percepută ca fiind oportunistă, bazată pe principiul, dacă aș fi pentru o zi președinte v-aș amaneta pe toți si nu m-ați prinde (ca să ii citez pe cei din trupa Paraziții) care a erodat și mai mult încrederea publică, George Simion, liderul AUR, nu a reușit să depășească retorica agresivă și imaginea de lider de galerie, pierzând astfel ocazia de a-și lărgi baza electorală și de a reusi
Pentru PSD și PNL, mesajul electoratului este clar fără reforme interne autentice, partidele clasice își vor dispărea, eșecul lor nu este doar un rezultat electoral, ci și un semnal al unei crize mai profunde, una de leadership, viziune și credibilitate. Viitorul lor politic, și al României, depinde de capacitatea de a răspunde acestui moment de cotitură.
Peisajul electoral din România este în plină transformare, iar responsabilitatea pentru direcția pe care țara o va urma revine atât liderilor politici, cât și electoratului. Să sperăm că mesajul acestei schimbări va fi înțeles, înainte ca situația să devină ireversibilă.
Disclaimer: News Cluj nu are contracte de publicitate cu nici un partid politic sau agenție guvernamentală direct sau sub forma unor campanii de informare. News Cluj consideră că aceste sume nu sunt nimic altceva decât un ajutor mascat care distorsionează piața media.News Cluj acceptă contracte cu partidele politice doar în perioada campaniilor electorale. Publicitatea electorală marcată ca atare fiind normală pe perioada alegerilor.
#presacurata
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Despre Mihai Curteanu
Este absolvent de drept, antreprenor,specialist în dreptul și economia dezvoltării durabile, pasionat de urbanism și de provocările dezvoltării metropolitane. Ideologic îmbrățișează valorile conservatoare și creștine.