Meta, compania care deține Facebook și Instagram, a anunțat luni interzicerea radiodifuzorului rus de stat RT și a altor rețele afiliate Kremlinului, acuzându-le de desfășurarea unor operațiuni de influență înșelătoare și încercarea de a eluda măsurile de detectare, potrivit CNN.
„După o analiză atentă, am extins măsurile noastre de aplicare împotriva posturilor media de stat din Rusia. Rossiya Segodnya, RT și alte entități asociate sunt acum interzise pe platformele noastre la nivel global, pentru implicarea în activități de interferență străină”, a declarat un purtător de cuvânt al Meta.
Până la această decizie, RT avea o audiență de 7,2 milioane de urmăritori pe Facebook și aproximativ 1 milion pe Instagram. Deși CNN a solicitat un comentariu din partea RT, postul rus nu a răspuns imediat.
Această măsură a fost luată la doar câteva zile după ce Departamentul de Justiție al SUA a pus sub acuzare doi angajați ai RT, acuzați de transferul a aproape 10 milioane de dolari către o companie americană, Tenet Media, pentru a crea și promova conținut favorabil intereselor rusești. Campania de influență viza audiența americană înaintea alegerilor prezidențiale din 2024, potrivit oficialilor americani. Tenet Media colaborează cu figuri de dreapta, pro-Trump, precum Tim Pool, Dave Rubin și Benny Johnson, care au afirmat că au fost victimele schemei rusești.
RT a reacționat la acuzațiile Departamentului de Justiție cu declarații batjocoritoare, fără a aborda însă direct acuzațiile aduse de SUA.
Măsurile împotriva RT fac parte dintr-o acțiune mai amplă a guvernului american de a combate propaganda rusă. Secretarul de stat Antony Blinken a acuzat recent liderii RT că au organizat campanii de crowdfunding pentru a furniza echipamente militare forțelor ruse din Ucraina.
Interdicția impusă de Meta vine după o lungă perioadă de confruntări cu actori ai statului rus, în special după invazia Ucrainei din 2022, când platforma a blocat posturile media de stat rusești de la difuzarea de reclame.
Pe fondul acestor evoluții, miercuri, directorii Meta, Microsoft și Alphabet (compania-mamă a Google) urmează să fie audiați în fața Comisiei de informații a Senatului SUA, cu privire la eforturile platformelor lor de a combate amenințările străine la adresa integrității alegerilor din Statele Unite.
Disclaimer: News Cluj nu are contracte de publicitate cu nici un partid politic sau agenție guvernamentală direct sau sub forma unor campanii de informare. News Cluj consideră că aceste sume nu sunt nimic altceva decât un ajutor mascat care distorsionează piața media.News Cluj acceptă contracte cu partidele politice doar în perioada campaniilor electorale. Publicitatea electorală marcată ca atare fiind normală pe perioada alegerilor.
#presacurata
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.