În fiecare an, pe 1 noiembrie, credincioșii catolici, greco-catolici, ortodocși, protestanți și reformați din regiunile Transilvaniei, Banatului și Maramureșului celebrează Luminația, cunoscută și ca Ziua Morților. Această sărbătoare are o încărcătură spirituală profundă, transformând cimitirele într-un spectacol de lumină, creat de lumânările aprinse în memoria celor plecați dintre noi.
Originile Sărbătorii Luminației
Cu rădăcini celtice, sărbătoarea Luminației a fost adusă în aceste regiuni de comunitățile catolice, devenind o tradiție marcantă în Nord-Vestul și Sud-Vestul României. În tradiția romano-catolică și protestantă occidentală, sărbătoarea Tuturor Sfinților este celebrată pe 1 noiembrie, conform calendarului gregorian. În schimb, în bisericile orientale, ortodoxe și greco-catolice, Tuturor Sfinților este marcată în prima duminică după Rusalii, notează crestinortodox.ro.
În zonele cu influență catolică, precum Transilvania, credincioșii ortodocși și greco-catolici celebrează și ei Luminația în seara zilei de 1 noiembrie, moment în care preoții oficiază slujbe de pomenire a morților. Potrivit tradiției, în această noapte „porțile” dintre lumea celor vii și cea a celor morți se deschid, iar sufletele celor plecați pot reveni printre cei dragi.
Simbolurile Luminației și Rolul Ritualurilor Religioase
O componentă centrală a Luminației este credința în purgatoriu, loc în care, conform tradiției catolice și greco-catolice, sufletele care nu au fost sfinte se curăță de păcate pentru a putea intra în rai. Astfel, preoții rostesc rugăciuni speciale pentru liniștea celor decedați.
Simbolurile Zilei Morților includ lumânările, candelele și florile, cu o semnificație aparte acordată lumânării. Se spune că flacăra lumânării ghidează spiritele, ajutându-le să-și găsească drumul spre odihna veșnică. În unele sate, tradiția spune că este bine să se pună un tacâm în plus pe masa de acasă, semn al deschiderii față de cei plecați, care ar putea reveni în locurile dragi lor.
În anumite zone din Ardeal, există obiceiul de a duce la cimitir dulciuri sau alte produse de patiserie care sunt oferite copiilor, iar lumânările rămân aprinse peste noapte, pentru a călăuzi sufletele pe drumul spre casă. De asemenea, unii credincioși pregătesc mese îmbelșugate pentru cei sărmani, crezând că astfel pot aduce mângâiere și pace sufletelor celor răposați.
Ziua Morților, o sărbătoare de o solemnitate aparte, rămâne un moment de reflecție și comuniune, prin care comunitățile cinstesc memoria celor care au trecut în lumea de dincolo și întrețin, în același timp, legătura cu tradițiile și credințele strămoșești.
Disclaimer: News Cluj nu are contracte de publicitate cu nici un partid politic sau agenție guvernamentală direct sau sub forma unor campanii de informare. News Cluj consideră că aceste sume nu sunt nimic altceva decât un ajutor mascat care distorsionează piața media.News Cluj acceptă contracte cu partidele politice doar în perioada campaniilor electorale. Publicitatea electorală marcată ca atare fiind normală pe perioada alegerilor.
#presacurata
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.