April 12, 2025
FB_IMG_1744363478406

Collier, John; Godiva; Herbert Art Gallery & Museum; http://www.artuk.org/artworks/godiva-55279

Get in touch with us
Ascultă articolul



Personaj emblematic al folclorului englez, Lady Godiva rămâne una dintre cele mai fascinante figuri feminine ale Evului Mediu. Potrivit legendei, nobila anglo-saxonă din secolul al XI-lea a ales o formă inedită de protest împotriva taxelor apăsătoare impuse locuitorilor orașului Coventry de către soțul ei, Leofric, conte de Mercia.

Legenda spune că, impresionată de suferințele oamenilor, Lady Godiva și-a rugat soțul în repetate rânduri să renunțe la birurile împovărătoare. Exasperat, Leofric ar fi acceptat, însă cu o condiție greu de imaginat pentru acea vreme: ca Lady Godiva să traverseze orașul călare, complet dezbrăcată.

Spre surprinderea tuturor, Lady Godiva a acceptat provocarea. Înainte de a porni la drum, a cerut locuitorilor să se închidă în case și să tragă obloanele, pentru a-i respecta gestul de sacrificiu. Toți au respectat dorința contesei, mai puțin un croitor curios, cunoscut mai târziu sub numele de „Peeping Tom”. Acesta ar fi spionat-o printr-o gaură făcută în oblon, plătind scump pentru gestul său — legenda spune că a orbit pe loc.


La finalul curajoasei sale plimbări, Leofric și-a respectat promisiunea și a abolit taxele care îi sărăceau pe oamenii din Coventry.

Originile poveștii sunt însă controversate. Primele mențiuni despre fapta Godivei apar abia în secolul al XIII-lea, în scrierile lui Roger de Wendover, iar episodul legat de Peeping Tom este adăugat abia în secolul al XVII-lea.

Istoricii sunt sceptici în privința veridicității întregii legende, având în vedere că orașul Coventry era o așezare modestă în acea perioadă, cu doar 69 de familii, potrivit înregistrărilor din Domesday Book. Mai mult, există opinii care sugerează că „goliciunea” Lady Godivei ar putea fi o metaforă, referindu-se la renunțarea la bijuteriile și simbolurile statutului nobiliar.

Chiar și așa, povestea Lady Godiva a supraviețuit secolelor, alimentată de mister, controverse și de imaginea curajului feminin care sfidează puterea în numele celor oprimați. Astăzi, ea continuă să inspire și să fie prezentă în numeroase opere de artă, literatură și cultura populară internațională.

Disclaimer: News Cluj nu are contracte de publicitate cu nici un partid politic sau agenție guvernamentală direct sau sub forma unor campanii de informare. News Cluj consideră că aceste sume nu sunt nimic altceva decât un ajutor mascat care distorsionează piața media.News Cluj acceptă contracte cu partidele politice doar în perioadaPrecizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal. campaniilor electorale. Publicitatea electorală marcată ca atare fiind normală pe perioada alegerilor.
#presacurata

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *