Joi seara, la Chicago, Kamala Harris a acceptat nominalizarea Partidului Democrat pentru alegerile prezidențiale din SUA. Spre deosebire de alți candidați, ea a optat pentru un discurs scurt, de doar 35 de minute, în care a fost clară și sobră, exprimând direct sprijinul ferm pentru „aliații noștri din NATO.” Harris și-a început discursul cu propria biografie, subliniind de mai multe ori faptul că părinții săi au fost imigranți—mama din India și tatăl din Jamaica.
„Mama mea avea doar 19 ani când a traversat singură jumătate de lume, din India până în California, cu un vis neclintit: să devină omul de știință care va găsi un tratament pentru cancerul la sân. După ce și-a finalizat studiile, ar fi trebuit să se întoarcă acasă pentru o căsătorie aranjată, conform tradiției. Dar destinul a intervenit, iar ea l-a întâlnit pe tatăl meu, Donald Harris, un student din Jamaica; s-au îndrăgostit și s-au căsătorit”, a relatat Kamala Harris. În discursul său, ea a menționat adesea sfaturile mamei sale: „Nu te plânge, acționează!” sau „Nu lăsa pe nimeni să-ți spună cine ești. Arată-le cine ești”.
Harris a relatat cum a trecut prin divorțul părinților și cum, inspirată de marile personalități care au luptat în tribunale, și-a dorit să devină avocat, ceea ce a condus-o ulterior la o carieră de procuror.
Kamala Harris a subliniat importanța profesiei de procuror într-o pledoarie pentru sistemul de justiție. „Ca procuror, nu acuzam în numele unei singure victime, ci în numele întregii comunități. În sistemul nostru de justiție, o nedreptate comisă împotriva unuia dintre noi este o nedreptate comisă împotriva tuturor,” a declarat fosta procuroare din California. „Îi explicam adesea acest lucru victimelor, pentru a le reaminti că nimeni nu ar trebui să lupte singur. Suntem cu toții parte din această luptă.”
„Să fie clar, pe parcursul întregii mele cariere, am avut un singur client: poporul,” a declarat Kamala Harris, contrastând acest lucru cu ceea ce a descris drept „faptul că Donald Trump a avut mereu un singur client: pe el însuși.”
Ea a criticat dur comportamentul lui Trump în raport cu dilema autocrație-democrație, acuzându-l că „a amenințat cu retragerea din NATO și l-a încurajat pe Putin să ne invadeze aliații, declarând că Rusia poate, citez, ‘să facă ce naiba vrea.’” Harris a continuat, relatând: „Cu cinci zile înainte ca Rusia să atace Ucraina, m-am întâlnit cu președintele Zelenski pentru a-l avertiza despre planul Rusiei de a invada.”
„Am contribuit la mobilizarea unui răspuns global – peste 50 de țări – pentru a ne apăra împotriva agresiunii lui Putin. Iar ca președinte, voi susține ferm Ucraina și aliații noștri din NATO,” a adăugat ea. Această parte a discursului, conform New York Times, a fost singura în care Harris s-a conectat explicit la realizările administrației Biden, referindu-se la efortul de a crea o coaliție împotriva invaziei rusești în Ucraina, considerată cea mai puțin controversată realizare a mandatului lui Biden.
În aceeași seară, la Convenția Democrată, guvernatoarea Michiganului, Gretchen Whitmer, a subliniat că Harris este un lider autentic și puternic. „Nu știm ce ne rezervă următorii patru ani, dar știm un lucru: vom trece prin multe, iar viața voastră nu se va opri. Veți merge la muncă, veți lua copiii de la școală și veți plăti facturile. Apoi, într-o zi, când încercați să-i scoateți pe toți pe ușă, apare o alertă la știri. Ceva s-a întâmplat. Vă veți întreba dacă familia mea va fi bine? Și apoi vă veți întreba, cine naiba e la conducere? Dacă e el? Dacă e acel om din Mar-a-Lago?”
„Știu că, într-o criză, avem nevoie de cineva suficient de puternic pentru a veni cu un plan, pentru a spune adevărul și pentru a aduce oamenii împreună. Acum, înainte de criză, este momentul în care putem alege. De ce nu am alege liderul care este dur, testat și cu adevărat puternic, Kamala Harris?” a concluzionat Whitmer.
Publicul a reacționat puternic când Harris a abordat subiectul dreptului palestinienilor la libertate și autodeterminare. În discursul său, Harris a abordat una dintre cele mai dificile probleme ale momentului, criza din Orientul Mijlociu. Ea a reiterat că „Hamas este o organizație teroristă” și a subliniat: „Voi susține întotdeauna dreptul Israelului de a se apăra și voi asigura că Israelul are capacitatea de a se apăra. Poporul din Israel nu ar trebui să mai trăiască vreodată ororile provocate de Hamas pe 7 octombrie.”
Totodată, Harris a vorbit despre suferințele din Gaza, subliniind: „Ceea ce s-a întâmplat în Gaza în ultimele 10 luni este devastator. Atât de multe vieți nevinovate pierdute. Oameni disperați, înfometați, care fug în căutarea siguranței, iar și iar. Dimensiunea suferinței este sfâșietoare.” Apelurile sale pentru autonomie palestiniană și siguranță pentru populația din Gaza au generat una dintre cele mai puternice reacții ale serii din partea miilor de democrați prezenți la Chicago.
Sursa foto Google
Harris a continuat, declarând: „În lupta de durată dintre democrație și tiranie, știu de ce parte lupt.” Ea a adăugat că nu va susține niciodată tiranii și dictatorii precum Kim Jong-un, care îl sprijină pe Trump: „Ei îl susțin pentru că știu că poate fi manipulat cu lingușiri și favoruri. Știu că Trump nu va trage la răspundere autocrații – pentru că el însuși vrea să fie un autocrat. Ca președinte, nu voi ezita niciodată să lupt pentru securitatea și idealurile Americii. Pentru că, în această luptă de durată dintre democrație și tiranie, știu de ce parte mă aflu și știu pentru ce luptă Statele Unite ale Americii.”