În mod surprinzător, singura țară din lume unde oamenii nu au nume de familie se află în Europa: Islanda. Cu o populație de aproximativ 330.000 de locuitori, acest stat nordic păstrează un sistem vechi de secole, bazat pe patronimic. Astfel, numele de familie sunt înlocuite cu o formulă ce derivă din prenumele tatălui.
Sistemul islandez funcționează simplu: băieții poartă sufixul „-son”, iar fetele „-dottir”. De exemplu, dacă un bărbat se numește Gustaf, fiul său va fi Jon Gustafsson („fiul lui Gustaf”), iar fiica sa, Kristin, va fi Kristin Gustafdottir („fiica lui Gustaf”). În cazul în care tatăl nu își recunoaște copilul, acesta primește un patronimic derivat din numele mamei.
Pentru a evita confuziile în situațiile în care mai multe persoane au același nume, sistemul permite folosirea numelui bunicului pentru a diferenția identitățile. Astfel, două persoane numite Jon Gustafsson ar putea deveni Jon Gustafsson Hallsson și Jon Gustafsson Gunnarsson, indicând numele tatălui și al bunicului.
Curiozități despre Islanda
Islanda nu încetează să uimească prin particularitățile sale unice:
Rata de alfabetizare este de 100%, ceea ce înseamnă că pe insulă nu există niciun analfabet.
Este țara cu cei mai mulți scriitori, cea mai mare producție de cărți publicate și cele mai multe cărți citite pe cap de locuitor din lume.
Islanda este singurul stat membru NATO care nu dispune de o armată terestră, aeriană sau forțe navale.
În mod fascinant, pe insulă nu există furnici și nici șerpi, iar oamenii de știință nu au o explicație clară pentru acest fenomen.
Populația de oi depășește numărul locuitorilor, cu un raport de 2,1 oi per persoană.
Acest sistem de numire și alte trăsături unice plasează Islanda într-o categorie aparte, oferind un exemplu de conservare a tradițiilor în era modernă.
Disclaimer: News Cluj nu are contracte de publicitate cu nici un partid politic sau agenție guvernamentală direct sau sub forma unor campanii de informare. News Cluj consideră că aceste sume nu sunt nimic altceva decât un ajutor mascat care distorsionează piața media.News Cluj acceptă contracte cu partidele politice doar în perioada campaniilor electorale. Publicitatea electorală marcată ca atare fiind normală pe perioada alegerilor.
#presacurata
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.