Un bloc, cu scandal încă din faza de proiect, are acum probleme grave la structura de rezistență, deși nici nu s-a împlinit termenul de garanție de 3 ani de la construcție. Locatarii s-au adresat Inspectoratului de Stat în Construcții, însă dezvoltatorul imobiliar, deținut de mai mulți oameni de afaceri, între care doi foști consilieri locali și un fost viceprimar, e de negăsit.
Este vorba despre un ansamblu imobiliat situat pe strada Fabricii nr. 68-70 din Cluj-Napoca.
Locatarii se plâng de crăpături serioase în pereți și structura de rezistență, plafon lăsat de la crăpături, infiltrații.
”TRANSIESTATE IMOBILIAR SRL a executat necorespunzător calitativ lucrările de izolație la nivelul subsolului clădirii și la nivelul etajelor superioare, fiind afectate zonele comune ale imobilului. Mai mult, societatea nu doar că a executat necorespunzător calitativ edificarea imobilului în discuție, însă anumite lucrări nici nu a început să le realizeze. În acest sens, ma refer la asigurarea niselor si a firidelor unde sunt trase firele electrice, prin montarea capacelor de protectie, asigurarea functionalitatii sistemului de încălzire a rampei (facilitate prezentată la momentul încheierii contractelor de vânzare-cumpărare), montarea corespunzătoare a semnelor luminoase de ghidare în caz de incendiu.
Din cauză că hidroizolația nu a fost facută corespunzător standardelor de calitate, apa se infiltrează în subsolurile imobilului, unde peretele și grinda prezintă infiltrații de apă având un aspect umed și mucegăit, parcajele subterane prezintă infiltrații și scurgeri de apă frecvente, iar casa scării prezintă pereți crăpați și fisuri longitudinale.
Cea mai gravă problemă este prezența în garajul de la nivelul -1 și -2 unde se pot observa fisuri și crăpături ale pereților și stâlpilor a structurii de rezistență/susținere, cât și fisuri serioase a plafonului tavanului. Hidroizolația executată necorespunzător a afectat și scara principală, unde se observa încă de la intrarea principala multe zone cu decorativa decojita si exfoliata. Consecintele efectuarii necorespunzatoare a hidroizolatiei se remarca si la nivelul balcoanelor, astfel ca tencuiala de la balconul etajului 6 si 5 – chiar pe colt la strada – este cazuta.
Tot necorespunzător a fost executată și hidroizolația la scara secundara, unde se observa decorativa exfoliata si cazuta, cu precadere sub geamuri. De asemenea, in stanga barierei de la intrarea in parcare, pe perete exista o portiune unde decorativa nici macar nu a fost executata, ea lipseste pur si simplu, iar deasupra se remarca o gaura in tavan. Scarile exterioare de acces garaj, sunt nefinalizate.
Pe peretele dinspre locul de joaca, din curtea interioara, se remarca urme extrem de vizibile de infiltratii, decorativa desprinsa, la fel ca pe peretii de la intrarea in parcare. In plus, la scara principala, la etajele 1, 2 si 4 sub panourile de curent nu s-au montat capace de plastic, de protectie, care sa securizeze firele incastrate. Geamuri termopan defectuase, murdare pe interior, sparturi nefinisate in plafonul tavanelor din garaj atat la nivelul -1, cat si la nivelul -2. Ca urmare a pasivității și relei credințe de care da dovadă, eu ca locatar sunt grav prejudiciat. Menționez că prin intermediul acestui demers pretind de a soluționa diferendul dintre părți” a transmis B. Daniel-Cristian, într-o adresă către Inspectoratul de Stat în Construcții (ITM).
Locatarii mai spun că, în cazul în care TRANSIESTATE IMOBILIAR SRL nu va remedia problemele semnalate, locatarii vor acționa firma în instanța:
”Vom solicita instanţei de judecată obligarea TRANSIESTATE IMOBILIAR SRL la realizarea tuturor lucrărilor lipsă și executate neconform, astfel cum le-am descris pe larg în cuprinsul prezentei. Pe lângă acestea, urmeaza să solicităm instanței de judecată obligarea TRANSIESTATE IMOBILIAR SRL și la plata daunelor cauzate, urmând ca apoi să procedăm la executarea silită a TRANSIESTATE IMOBILIAR SRL prin toate modalităţile prevăzute de lege, poprire, executarea silită mobiliară şi imobiliară, simultan sau succesiv, până la recuperarea integrală a sumelor datorate”.
Conform locatarilor blocului, firma investitoare NU mai există că entitate juridică. Firma apare ca fiind RADIATA!
În decembrie 2017, ZIUA de CLUJ scria despre proiectul imobiliar cu două niveluri de subsol și șase etaje, unde dezvoltatorii ar fi fost obligați de municipalitate că, la parter, să aibă o grădiniță. Adresa: Fabricii nr. 68-70, chiar la intersecția străzii Fabricii cu Bobâlna, înainte de virajul spre stradă Câmpina.
Firma care solicita în 2017 aprobarea PUD era Transiestate Imobiliar SRL. La acea vreme, unul dintre acționari era societatea Fondul de Investiții pentru Locuințe SRL, controlată pe atunci de avocații clujeni Ciprian Adrian Păun și Ovidiu Laurean Turdean, fost consilier local PNL între 2012 și 2016. Pe lângă acest acționar persoană juridică, mai erau doi asociați persoane fizice: fostul viceprimar PNL al Clujului Adrian Popa și Emiliu Petrean-Goia, un sălăjean care are proiectele imobiliare reunite sub denumirea Clujul Rezidențial.
Transiestate Imobiliar SRL pare să nu mai existe. Compania nu mai poate fi găsită pe site-ul Ministerului Finanțelor.
Conform datelor disponibile în platforma Termene.ro, cea mai recentă configurație a acționariatului Transiestate Imobiliar SRL arată astfel:
GIGHIBANDA SRL – 50%
PĂUN CIPRIAN ADRIAN – 20%
ADAM MARIETTE SOFIA – 10%
TURDEAN OVIDIU LAUREAN – 10%
POPA ADRIAN – 10%
La rândul ei, GIGHIBANDA SRL este deținută de:
NĂSTASĂ IONEL – 55%
PETREAN GOIA EMILIU VASILE – 40%
NĂSTASĂ PETRONELA – 5%
Numele tuturor celor enumerați mai sus apar într-o încrengătură de firme și interese imobiliare:
Avocatul CIPRIAN PĂUN a deținut sau deține acțiuni/părți sociale în mai multe companii, o parte cu interese imobiliare:
Asociat cu 20% în JAPIT REAL ESTATE SRL
Acționar cu 50% în TUSCO IMOBILIARE SA
Asociat cu 50% în IMOBILIARE IMMOKRIS SRL
Asociat cu 5% în STUDIO SME SRL
Asociat cu 100% în PCA PROEVENTS SRL
Asociat cu 5% în TAX WORLD BUSINESS SRL
Asociat cu 33.3% în DPO PCA&IC SRL
Asociat cu 66.66% în NEW BORDEAUX SRL
Asociat cu 25% în FREIHEIT MEDIA HOLDING SRL
Asociat cu 20% în PH MOBIMPEX SRL
Asociat cu 59.1% în FUSCOP INVESTMENTS SRL
Asociat cu 40% în FONDUL DE INVESTITII PENTRU LOCUINTE SRL
Asociat cu 5% în TEHNOMED ADVISORY SRL
Potrivit Ziar de Cluj, ADAM MARIETTE SOFIA este nimeni alta decât mama liberalului Adam Laszlo, fostul director al Casei de Cultură a Studenților, reprofilat între timp în om de afaceri și investitor. Numele doamnei Adam apare în următoarele companii:
Asociată cu 10% în JAPIT REAL ESTATE SRL
Asociată cu 33.33% DUNĂRII RESIDENCE SRL
Asociată cu 100% în MANAGEMENT PERMANENT SRL
Asociată cu 30% în GPA REAL ESTATE INVEST SRL
Asociată cu 20% în FONDUL DE INVESTIȚII PENTRU LOCUINȚE SRL
Mergem mai departe în acționariatul Transiestate Imobiliar SRL și ajungem la TURDEAN OVIDIU LAUREAN, fost consilier local PNL între 2012 și 2016, și el transformat între timp, cum îi șade bine unui politician, în investitor imobiliar. Numele său apare în următoarele companii:
Asociat cu 10% în JAPIT REAL ESTATE SRL
Asociat cu 100% în LEX AUDIT SRL
Asociat cu 20% în FONDUL DE INVESTIȘII PENTRU LOCUINȚE SRL
Acționar cu 10% în NAPOCA LEASING SA
Asociat cu 33.34% în GOTHIC ART PRODUCTION SRL
Acționar cu 25% în TUSCO IMOBILIARE SA
Asociat cu 40% în ACTA MARQUE AGENȚIE DE PROPRIETATE INTELECTUALĂ SRL
Asociat cu 25% în FREIHEIT MEDIA HOLDING SRL
Mergem mai departe în acționariatul Transiestate Imobiliar SRL și ajungem la TURDEAN OVIDIU LAUREAN, fost consilier local PNL între 2012 și 2016, și el transformat între timp, cum îi șade bine unui politician, în investitor imobiliar. Numele său apare în următoarele companii:
Asociat cu 10% în JAPIT REAL ESTATE SRL
Asociat cu 100% în LEX AUDIT SRL
Asociat cu 20% în FONDUL DE INVESTIȘII PENTRU LOCUINȚE SRL
Acționar cu 10% în NAPOCA LEASING SA
Asociat cu 33.34% în GOTHIC ART PRODUCTION SRL
Acționar cu 25% în TUSCO IMOBILIARE SA
Asociat cu 40% în ACTA MARQUE AGENȚIE DE PROPRIETATE INTELECTUALĂ SRL
Asociat cu 25% în FREIHEIT MEDIA HOLDING SRL
În fine, lista acționarilor Transiestate Imobiliar SRL se încheie cu fostul viceprimar PNL (PDL) ADRIAN POPA, și el transformat în investitor imobiliar cu mare priză la Primăria Cluj-Napoca, al cărui nume apare în următoarele companii:
Asociat cu 35% în GPA REAL ESTATE INVEST SRL
Asociat cu 33.34% în DUNĂRII RESIDENCE SRL
Asociat cu 20% în FONDUL DE INVESTIȚII PENTRU LOCUINȚE SRL
Asociat cu 20% în LUX APART MAP SRL
Asociat cu 25% în ALPHA SKYLINE RESIDENCE SRL
Asociat cu 10% în JAPIT REAL ESTATE SRL
Asociat cu 100% în REAL INVEST SRL
Asociat cu 20% în PAGA DEZVOLTARE SRL
Administrator la ADEM LUX SRL
Ultimele informații disponibile (la 31.12.2017) arată că persoanele autorizate să acționeze în numele Transiestate Imobiliar SRL erau:
PETREAN GOIA EMILIU VASILE – Administrator
POPA ADRIAN – Reprezentant asociat persoană juridică
BARBU MARIUS – Reprezentant asociat persoană juridică
Numele BARBU MARIUS apare, cu aproximativ 20 de milioane de euro, pe locul 4 într-un top al beneficiarilor de despăgubiri de la ANRP, după celebrii Gheorghe Stelian, Horia Şchiopu–Simu și Mihai Rotaru (patronul clubului de fotbal Universitatea Craiova).
Autorizare în ciuda vecinilor. Primăria Cluj a cedat presiunilor de pe Facebook
Revenind la blocul de pe Fabricii, la momentul autorizării, investiția Transiestate Imobiliar SRL nu era agreată de vecinii de la casele de pe str. Bobâlnei, care doreau ca blocul să nu aibă două niveluri de subsol pentru că “le afectează fundațiile, dar mai ales să nu fie atât de înalt”.
De cealalta parte, avocatul Ciprian Păun, unul dintre investitori, așa cum am arătat, făcea presiuni pe Facebook, în noiembrie 2017, unde scria că primăria greșește prin blocarea unor proiecte imobiliare pe străzile cu trafic rutier intens:
“Săptămâna trecută, Clujul a fost vizitat de un grup important de investitori străini (din Germania). După discuții cu dezvoltatori, arhitecți și urbaniști am analizat stadiul actual al dezvoltării urbane în Cluj. Mi-au spus că blocarea proiectelor imobiliare datorită traficului local este o decizie greșită.
La acest moment, toate orașele mari (plus 400.000 de locuitori) sunt blocate la orele de vârf. Blocarea dezvoltărilor imobiliare duce la o creștere artificială a prețului locuințelor. Astfel, orașul trebuie ia o opțiune, anume să decidă între scăderea prețului locuințelor (sau cel puțin oprirea creșterii) prin emiterea urgentă a autorizațiilor de construcție care sunt pendinte sau un trafic lejer – deziderat oricum utopic în anul 2017 oriunde în Europa. Mi-au explicat că blocarea dezvoltărilor imobiliare din Cluj a generat creșterea traficului, pentru că a dus la creșterea piețelor imobiliare marginale (Florești, Baciu). Astfel, odată cu scăderea eliberării numărului de autorizații de construcție în Cluj, a explodat numărul autorizațiilor de construcție eliberate în Florești. Finalitatea?
Drumul Cluj-Florești va fi super-aglomerat, iar zona Mănăștur complet blocată în maximum doi ani. Fluxul de trafic major de la ora 17-19 este generat de linia de circulație Mărăști-Mănăștur. Centura metropolitană va ajuta, dar nu va prelua fluxul de circulație spre Florești! Deci, în loc să dezvoltăm investițiile imobiliare din Cluj, consolidăm dezvoltarea din comunele învecinate. Noul PUG a fost aprobat încorporând un studiu de trafic!!!!
Deci? Ce e cu acel studiu? A fost prost? Observațiile sunt superpertinente, dar cine stă să asculte? În Londra, la 7 apartamente noi construite se cere un loc de parcare! Pentru autoritatea locală, important este să se construiască, pentru că traficul este oricum blocat. Iar doar traficul infernal va duce la folosirea mijloacelor de transport în comun”, scria, în 2017, pe Facebook, avocatul Ciprian Păun.
Între timp, firma avocatului a promit autorizația, iar blocurile s-au construit. Însă problemele continuă.