Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) a publicat vineri motivarea deciziei pronunțate pe 24 septembrie anul trecut, referitoare la unul dintre imobilele deținute de familia soției președintelui Klaus Iohannis în Sibiu. Publicarea acestei motivări permite Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) să înceapă procesul de recuperare a prejudiciului.
Instanța supremă a menținut hotărârile anterioare, respingând cererile familiei soției președintelui de anulare a certificatului prin care statul român a fost recunoscut moștenitor al imobilului.
„Înalta Curte consideră că nu există nicio nelegalitate în analiza instanțelor inferioare în ceea ce privește calitatea procesuală activă a reclamantei”, se precizează în motivarea publicată.
Litigiul și pierderile financiare
Imobilul în cauză, situat în centrul orașului Sibiu, a generat pentru familia Iohannis venituri din chirii de peste 226.000 de euro în perioada 2001-2015. Proprietatea a fost deținută, între 1999 și 2008, de Ioan Baștea (soțul defunct al Rodicăi Baștea), Georgeta Lăzurcă (soacra președintelui) și Carmen Iohannis.
În 2008, statul român a fost desemnat moștenitor legal al imobilului. Rodica Baștea, o apropiată a familiei Iohannis, a contestat în instanță această decizie, solicitând anularea certificatului de moștenitor. Tribunalul și Curtea de Apel au respins acțiunea, considerând că Baștea nu avea calitate procesuală activă, deoarece nu a putut dovedi că este moștenitoare legală.
Argumentele Înaltei Curți
Magistrații au subliniat că anularea unui certificat de moștenitor poate fi solicitată doar dacă se demonstrează că drepturile proprii ale reclamantului au fost prejudiciate, nu pe baza unor considerente morale sau afective legate de relațiile de familie.
De asemenea, instanța a reținut că descendența nu este suficientă pentru a justifica un drept succesoral, iar Rodica Baștea și autorii săi nu aveau calitatea de descendenți direcți ai defunctului.
„Nu poate fi acceptată ideea că anularea certificatului de moștenitor ar implica automat recunoașterea valabilității celorlalte condiții de validare. Tribunalul Brașov a stabilit clar că nu există dovezi care să ateste calitatea de moștenitor a lui L. după K. sau M.”, se arată în hotărârea Înaltei Curți.
Publicarea motivării permite acum ANAF să demareze procedurile de recuperare a prejudiciului de 260.000 de euro. Conform G4Media, această etapă era esențială pentru executarea deciziei definitive.
Disclaimer: News Cluj nu are contracte de publicitate cu nici un partid politic sau agenție guvernamentală direct sau sub forma unor campanii de informare. News Cluj consideră că aceste sume nu sunt nimic altceva decât un ajutor mascat care distorsionează piața media.News Cluj acceptă contracte cu partidele politice doar în perioadaPrecizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal. campaniilor electorale. Publicitatea electorală marcată ca atare fiind normală pe perioada alegerilor.
#presacurata