Huaxi, un mic sat din provincia Jiangsu, China, este cunoscut drept unul dintre cele mai bogate locuri din țară. Aici, luxul nu se limitează la mașini și vile moderne, ci include și o flotă impresionantă de 20 de avioane în valoare de 150 de milioane de dolari și două elicoptere. Dar cum a reușit un sat să devină atât de prosper?
Huaxi este un exemplu unic de îmbinare între colectivismul socialist și dinamica capitalismului. Comunitatea, formată din aproximativ 400 de familii, deține acțiuni într-un conglomerat industrial, Jiangsu Huaxi Jituan Gonsi, care include 58 de companii listate la bursă. Cetățenii din Huaxi lucrează în industriile locale, locuiesc în vile identice, de 400 de metri pătrați, și conduc mașini de lux. În plus, fiecare locuitor primește un salariu lunar de 1.500 de dolari, la care se adaugă, la finalul anului, un bonus de 10.000 de dolari și dividende de 25.000 de dolari.
Deși acest stil de viață pare un vis, există și dezavantaje. Prosperitatea satului vine la pachet cu restricții severe: locuitorii sunt obligați să lucreze șapte zile pe săptămână și nu au posibilitatea de a demisiona sau de a părăsi satul. De asemenea, nu pot să se căsătorească cu persoane din afara comunității. Cei care încalcă aceste reguli riscă să fie excluși din sat și să piardă toate beneficiile.
Timp de peste 50 de ani, Huaxi a fost condus de Wu Ren Bao, liderul partidului comunist local, care a fost inițiatorul dezvoltării economice a satului. Sub conducerea sa, s-au pus bazele unui sistem economic ce a adus bogăție prin dezvoltarea fabricilor. Pentru a compensa lipsa vacanțelor și a evadării din rutina zilnică, s-au construit în Huaxi replici ale unor monumente celebre precum Arcul de Triumf, Turnul Eiffel și Statuia Libertății, aducând lumea în mijlocul comunității.
Formula pare să funcționeze, având în vedere că, în ultimii cinci ani, Huaxi a generat venituri de 35 de miliarde de dolari, consolidându-și statutul de unul dintre cele mai prospere locuri din China.