Având o statură de peste 2,4 metri, românul Gogea Mitu a fost un boxer cum nu prea ți-e dat să vezi, nici în România, nici peste hotare. Gingantul ringurilor de box a fost numit, în perioada interbelică, „Goliat al României”, după numele uriașului bliblic. Mai înainte de a intra în lumea boxului, cu ajutorul antrenorului Umberto Lancia, Gogea Mitu a lucrat la un mare circ, având astfel posibilitatea de a călători prin Europa. La circ, una dintre reprezentațiile care-i uimeau pe spectatori era îndoirea unor bare masive de fier.
Gigantul s-a născut în comuna Mârșani, în județul Dolj, în anul 1914. Există, la unii, prejudecata că oamenii foarte voinici și puternici la trup n-ar avea o minte foarte ascuțită. Pe aceeași linie, una dintre legendele care descriau faptele viteazului Novac (un Hercule al strămoșilor noștri) spunea că uriașul capabil să poarte pe brațe o piatră de moară era „mare la stat, dar mic la sfat”.
Ei bine, lui Gogea Mitu nu-i lipsea voinicia, dar nici istețimea. Astfel, a învățat să scrie și să citească singur, de la o vârstă fragedă. A urmat și cursurile învățământului primar, dar la un moment dat, pe la vreo 10-11 ani… nu mai încăpea în bancă.
La 17 ani era angajatul unui cunoscut circ. Puțin mai târziu, antrenorul Umberto Lancia i-a remarcat calitățile și s-a oferit să-l susțină. Chiar fără antrenament, gigantul oltean era capabil să se lupte simultan cu mai mulți oameni. După terminarea școlii de box, Gogea Mitu, uriașul de peste 185 de kilograme, a primit supranumele de „Gogea the Myth”, reușind să-și invingă aproape toți adversarii.
A facut parte dintr-o familie de 11 copii, iar mama sa avea 16 ani cand l-a nascut. La varsta de trei ani, Gogea arata ca un copil de sase ani.
Era autodidact, a invatat sa citeasca singur, dar era peltic. La 10 ani deja nu mai avea loc in banca. La 17 ani s-a angajat la circul Globus din Bucuresti, unde indoia cu usurinta bare de otel spre admiratia publicului.
In 1934, fostul pugilist si cautator de talente italian Umberto Lancia l-a observat la un targ din Obor si s-a oferit sa-i sponsorizeze o cariera in box. Dupa ce a terminat scoala de box la Paris, Gogea Mitu a inceput sa practice acest sport cu succes, invingandu-i prin KO pe italianul Severio Gizzo si pe fostul campion al Romaniei din categoria grea Dumitru Pavelescu. Primul meci l-a avut pe fosta arena Venus din Bucuresti.
Un singur adversar i-a pus probleme, neamtul Bergam, care avea si el peste 2 metri, iar meciul s-a terminat la egalitate. Toata lumea credea ca Mitu va fi de neoprit si va avea o cariera fulminanta. Era evident foarte puternic, dar destul de lent si bun incasator. Americanii erau innebuniti dupa el si abia asteptau sa-l vada la lucru pe viu. Nu a fost sa fie. In 1936, uriasul s-a imbolnavit de tuberculoza si a murit la spital.
Decesul lui a fost contestat de rude, care au afirmat ca Mitu a fost otravit de concurenta.
MISTERUL MORTII! A FOST OTRAVIT DE MAFIE?
Constanta Burada, nepoata lui Gogea Mitu, a declarat in ziarul Editie Speciala ca unchiul ei a fost ucis. “Dupa spusele mamei mele, Marioara, care a fost sora lui Gogea Mitu, unchiul meu era destul de inteligent, ii placeau glumele si vorbea din varful limbii.
A fost foarte matur de mic: a invatat sa citeasca singur si, pe la 10-12 ani, in clasele primare fiind, nu mai avea loc in banca. Nici nu banuiti cat de harnic era si cat de mult iubea animalele”, povesteste nepoata gigantului roman, care stie si cum a ajuns unchiul ei sa lucreze la un circ, la doar 17 ani: “Patronul unui mare circ din Praga i-a rugat pe parinti sa-l lase pe Gogea sa vina cu el. Uriasul i-a zis atunci tatalui sau, nea Gogu, mai in gluma, mai in serios, urmatoarele: ‘Lasa, tata, si asa te plangi mata ca n-o sa ma ia nici o fata din sat. Ducandu-ma la circ, o sa pot sa ma insor si eu cu una care se urca pe trapez si o sa ajunga la mine”.
Varianta imbolnavirii de tuberculoza e infirmata de aceasta. “Intorcandu-se de la Paris la Bucuresti si fiind foarte cald in tren, a deschis fereastra, si l-a tras putin curentul. La sfatul managerului sau, s-a internat cateva zile la Spitalul Filantropia, pentru masaje si investigatii. Apoi, am aflat de la radio ca a murit”, marturisea nepoata uriasului.
Pe Gogea rudele l-au gasit mort, ascuns intr-un subsol al spitalului, gata imbalsamat, “sa reziste pentru 20 de ani”. Desi varianta oficiala a decesului este tuberculoza, exista si suspiciunea ca uriasului de 2,42 metri i-au fost administrate in buric patru injectii continand o substanta letala, versiune imbratisata de urmasii celui care a fost cel mai inalt roman al tuturor timpurilor.
Presa de la acele vremuri semnala suspiciuni la adresa victoriilor pe banda ale gigantului roman, cu 9 KO-uri in doi ani. “Poate unele din ele au fost aranjate”, scria un ziar din Oakland, care anunta venirea lui Gogea Mitu in State.
Aceasta nu e singura controversa legata de Gogea Mitu. Presa din Franta, dar si cea din SUA avea alte masuri pentru gigantul roman: 2.21 sau 2.26. Cu toate astea, romanul era considerat cel mai inalt om din lume. Se spunea despre el ca mananca 10 kg de mancare la o masa si ca dadea gata 5 sticle de vin si o cafea.