Caracatița gigantică din Pacific
Caracatița uriașă este intelectualul dintre cefalopode. Deși oamenii au considerat-o mult timp un monstru marin periculos, în realitate, acest animal este inteligent, inventiv, uimitor și complet inofensiv.
Sursa foto Google
Caracatița uriașă este o rudă a melcului de grădină, ambele aparținând clasei moluștelor. Cele mai apropiate rude ale sale sunt alte caracatițe și calamari. Aceste moluște mobile și extrem de inteligente, cu organe senzoriale bine dezvoltate, s-au adaptat perfect mediului marin. Deși sunt clasificate ca fiind simple, biologii le consideră adevărate nevertebrate complexe.
Caracatița uriașă din Pacific este cea mai mare și mai lungă dintre toate speciile de caracatițe, cu un record de dimensiuni de 9 metri lățime și o greutate de 272 kilograme. Aceasta are 3 inimi, 8 brațe și 9 creiere (câte unul în fiecare tentacul plus un creier mare, principal).
Sursa foto Google
O echipă științifică a reușit recent să determine genomul caracatiței, aducând noi informații fascinante. Pe lângă dimensiunile sale extraordinare, caracatița poate schimba culoarea (efect cameleonic) și are sângele albastru datorită prezenței cuprului, nu a fierului ca în sângele uman. De asemenea, fiecare tentacul are un creier propriu, coordonat de un „creier de comandă”, și posedă 33.000 de gene pentru decodificarea proteinelor, cu 13.000 mai multe decât oamenii.
Sursa foto Google
Acest animal fascinant continuă să intrigueze lumea științifică. Potrivit unui nou studiu, caracatițele, cele mai complexe nevertebrate din punct de vedere neurologic, ar putea simți dureri psihologice la fel ca mamiferele.