Astăzi, George Simion, liderul partidului AUR, se află la Cluj pentru a prezenta “Planul Simion”, un proiect controversat și considerat de mulți ca fiind fantezist și lipsit de aplicabilitate. Mulți critici susțin că acest plan nu este altceva decât un vehicul electoral, destinat să atragă voturi și să crească capitalul de imagine al lui Simion în cursa prezidențială.
Pentru a înțelege mai bine implicațiile și viabilitatea acestui plan, am discutat cu Cristi Danileț, fost judecător și o voce activă în viața socială căruia i-am adresat câteva întrebări:
News Cluj–Este domnul Simion după părerea dumneavoastră un personaj politic de rit nou dispus să facă/să promită orice în goana după imgine/voturi?
Cristi Danileț–Simion este disperat să obțină voturi. Deși campania electorală pentru prezidențiale nu a început, panourile stradale și mesajele online atestă că este un candidat. Până acum a mers pe filonul neo-legionar, făcând apel la națiune și credință pentru a crea o aparentă solidaritate împotriva „dușmanului” fictiv care vrea să ne cucerească. Acum se folosește de sărăcia românilor pentru a-i păcăli pe cei mai naivi: le creează speranța falsă că le poate da case ieftine, anula dobânzile bancare, tăia taxele către stat. Or, aceste promisiuni nu pot fi îndeplinite nici dacă Simion ar fi Președintele României și nici dacă AUR ar avea majoritatea parlamentată.
News Cluj–Există asemănare între Dan Diaconescu și George Simion în ceea ce privește parcursul politic bazat pe promisiuni electorale total fanteziste?
Cristi Danileț–Da, clar: DD a promis 20.000 de euro pentru fiecare român care se întoarce în România, autostrada Mangalia-Nădlac construită în 10 luni, mărirea tuturor salariilor și pensiilor, TVA de 10% și înghețarea ratelor la bănci timp de un an. Promisiunile celor doi sunt la fel de fanteziste: nu e treaba Președintelui României să dea bani, pensii, premii, să construiască străzi, autostrăzi sau case.
News Cluj–Este periculoasă o astfel de abordare politică propagată cu atâta sârg în spațiul public?
Cristi Danileț–Cu cât o persoană are mai puțin șanse să fie ales, cu atât mai multe promisiuni fanteziste face. E periculos din două perspective. Pe de o parte, pentru că într-un mod iresponsabil creează false așteptări din partea credulilor . Pe de altă parte, după ce va pierde alegerile, un astfel de individ ca spune alegătorilor: „Ați văzut?! Eu v-am promis, eu v-aș fi dat ”. În ambele cazuri, personajul va fi privit ca fiind providențial, în opoziție cu cei care nu pot face nimic din ce primite el. Practic, e un fel de escrocherie politică.
News Cluj–Cum ar trebui românii/electoratul să reacționeze pentru a se putea proteja în fața unor astfel de abordări politice în așa fel încât să nu cadă pradă manipulării?
Cristi Danileț–Românii trebuie să știe că politica este amorală. Ca urmare, politicienii pot promite orice fel de bazaconii cu zâmbetul pe buze. Când se promite așa ceva, trebuie întrebat „Cum vei realiza asta? În cât timp? Cum vei convinge celelelate autorități să îți implementeze planul? Cum vei plăti dacă nu faci ce promiți? Cum ai răspuns pentru promisiunile trecute pe care nu ți le-ai îndeplinit?”. Și, neapărat, trebuie întrebați experții. De exemplu, eu nu sunt expert în construcție de case sau în politici financiare. Dar am cunoștințe juridice. Și spun că acea colectare de către partidul AUR a datelor românilor care cred promisiunile persoanei fizice George Simion nu este în regulă, mai spun că acel contract pentru Planul Simion este lipsit de efecte juridice și mai spun că, chiar dacă Simion sau AUR ar ajunge vreodată la putere, promisiunile înscrise în contract nu vor putea fi puse în aplicare.
Având în vedere cele enunțate mai sus de către distinsul judecător Cristi Danileț și din perspectiva unei realități evidente se prea pare că ,,Planul Simion,, nu este bine fundamentat din punct de vedere legal și economic. Promisiunile sale par a fi mai degrabă niște sloganuri electorale decât soluții reale la problemele cu care se confruntă România. Acest tip de strategie este frecvent întâlnită în perioadele electorale, când candidații încearcă să câștige susținerea publicului prin idei spectaculoase, dar nepractice.
Simion, cunoscut pentru retorica sa naționalistă și abordările populiste, a reușit să atragă atenția unui segment semnificativ al electoratului român. Totuși, criticii săi, printre care se numără și Danileț, avertizează că astfel de strategii pot conduce la dezamăgiri și la o mai mare instabilitate politică dacă nu sunt susținute de politici clare și implementabile.
Prezentarea de astăzi de la Cluj este parte a unei serii de evenimente prin care George Simion speră să-și consolideze poziția în rândul electoratului și să-și maximizeze șansele în cursa prezidențială. Rămâne de văzut dacă publicul va înghiți promisiunile sale sau dacă va căuta alternative mai realiste și fundamentate pentru viitorul României.
Disclaimer: News Cluj nu are contracte de publicitate cu nici un partid politic sau agenție guvernamentală direct sau sub forma unor campanii de informare. News Cluj consideră că aceste sume nu sunt nimic altceva decât un ajutor mascat care distorsionează piața media.News Cluj acceptă contracte cu partidele politice doar în perioada campaniilor electorale. Publicitatea electorală marcată ca atare fiind normală pe perioada alegerilor.
#presacurata
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.