Fumatul este interzis în zonele adiacente școlilor și unităților sanitare într-o rază de 50 de metri, precum și în apropierea stațiilor de transport în comun pe o distanță de 15 metri. Proiectul de lege prevede și sancțiuni cu amendă contravențională de la 100 la 500 de lei pentru aruncarea chiștoacelor de țigări și a altor deșeuri din tutun în locurile publice.
Sursa foto Google
Această propunere legislativă a fost adoptată tacit de Senat, dar Camera Deputaților este for decizional în acest caz.
Sursa foto Google
Scopul acestui proiect de lege este de a oferi o protecție mai mare nefumătorilor, în special copiilor, prin interzicerea fumatului în apropierea școlilor, parcurilor, terenurilor sportive și stațiilor de așteptare pentru transportul public, precum și în autovehiculele private în prezența minorilor.
Sursa foto Google
Principala motivație pentru această modificare legislativă este să protejeze sănătatea populației, în special a grupurilor vulnerabile, cum ar fi copiii, de efectele nocive ale fumatului pasiv. Un raport citat de inițiator, din organizația Salvați Copiii, arată că un număr semnificativ de copii din România au început să fumeze înainte de vârsta de 14 ani, iar aproximativ 14,6% dintre copiii școlarizați cu vârsta între 13 și 15 ani fumează tutun în prezent. De asemenea, 8,2% dintre acești copii au folosit țigarete electronice, iar 3,1% dispozitive electronice de încălzit tutun în ultimele 30 de zile.