În cadrul unei inițiative științifice captivante, dr. Peter Hantz, un cadru universitar maghiar, a obținut aprobarea necesară pentru a investiga științific Lacul Tarzan din Turda, din partea Agenției Naționale pentru Arii Protejate din România. În următoarea săptămână, el planifică să efectueze scufundări și investigații cu radar acustic pentru a descoperi misterele adâncurilor acestui lac legendar.
Sursa foto Google
“Săptămâna viitoare, miercuri sau joi, ideal în cursul dimineții sau începutul după-amiezii, plănuiesc să efectuez investigații cu radar acustic și scufundări de cercetare (scafandrism) la lacul Tarzan din Turda”, a declarat dr. Hantz. Utilizând sonarul, el speră să obțină o imagine clară a straturilor lacului heliotermic, dezvăluind posibilele sale caracteristici neexplorate. În timpul scufundărilor, intenționează să captureze imagini impresionante ale adâncurilor lacului, oferind o perspectivă fascinantă asupra peisajului subacvatic.
Sursa foto Google
Flora lacului, formată din biofilme cianobacteriale și alge Ulva, prezintă unele aspecte care sunt chiar mai captivante decât ecosistemul Lacului Ursu. Un studiu pe care îl coordonez împreună cu Universitatea din Jena și Departamentul de Fizică Biologică al Universității Eötvös Loránd din Budapesta se concentrează pe algele Ulva din lac. Specia de alge Ulva a fost identificată de colega mea, Luna van der Loos, de la Universitatea din Gent.
Sursa foto Google
“Lacul Tarzan”, cunoscut și sub numele de “Lacul fără Fund” de către localnici, conform unei legende care spune că tot ce cade în acest lac nu mai iese la suprafață, ocupă o suprafață de 0,40 hectare și atinge o adâncime de aproximativ 19 metri. În timpul lucrărilor batimetrice desfășurate în vara anului 1978, s-a constatat că adâncimea maximă era de doar 11,20 metri, în contradicție cu măsurătorile anterioare din 1911 și 1937 care indicau o adâncime de 19 metri. Lacul este amplasat pe locația celei mai vechi mine exploatate în perioada secolelor al XII-lea și al XIII-lea.