Elena Lasconi, candidata USR la alegerile prezidențiale, a stârnit controverse în urma unor declarații despre politica externă, oferite într-un interviu pentru Europa Liberă. Răspunsurile ei, considerate inadecvate, au vizat teme importante, precum războiul din Ucraina, rolul Turciei în cadrul NATO și situația China-Taiwan, generând critici din partea unor politicieni, inclusiv ale Ralucăi Turcan.
Lasconi a exprimat opinia că un acord de pace în Ucraina ar putea fi atins în anul următor, dar a recunoscut că nu are o bază concretă pentru această estimare, invocând „tensiunea mare” din lume și dorința poporului ucrainean. Când a fost întrebată despre rolul Turciei în planul de apărare al NATO, a oferit un răspuns vag, menționând blocarea vapoarelor din zona Ucrainei, fără a detalia contribuția strategică a acestei țări în regiune.
În plus, Lasconi a susținut creșterea prezenței trupelor NATO în România, dar a omis să menționeze trupele americane, cel mai important contingent străin din țară. Aceasta a fost corectată de moderatoare, moment în care și-a completat răspunsul.
În urma acestor declarații, Raluca Turcan, ministrul Culturii, a criticat-o pe Lasconi pentru „amatorism” și lipsa de competență în politica externă, sugerându-i să se retragă din cursa prezidențială „ca un gest de onoare” pentru a sprijini un candidat cu șanse mai mari, precum Nicolae Ciucă. Turcan a subliniat că pentru cea mai înaltă funcție în stat, competența ar trebui să fie principalul criteriu de selecție.
Disclaimer: News Cluj nu are contracte de publicitate cu nici un partid politic sau agenție guvernamentală direct sau sub forma unor campanii de informare. News Cluj consideră că aceste sume nu sunt nimic altceva decât un ajutor mascat care distorsionează piața media.News Cluj acceptă contracte cu partidele politice doar în perioada campaniilor electorale. Publicitatea electorală marcată ca atare fiind normală pe perioada alegerilor.
#presacurata
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.