- Ungaria și Polonia au realizat contracte pentru lansarea cosmonauților în spațiul cosmic, evidențiind un angajament crescut în domeniul spațial.
- Dumitru Prunariu atrage atenția asupra faptului că România se clasează aproape pe ultimul loc în Europa în ceea ce privește implicarea în domeniul spațial.
- Deși Agenția Spațială Română a fost în trecut una dintre cele mai puternice din Europa de Est, în prezent se confruntă cu limite financiare și scăderea investițiilor în cercetare în acest sector.
Sursa foto Google
Dumitru Prunariu, singurul român care a călătorit în spațiu, aduce în atenție că România, în trecut considerată cea mai avansată țară din Estul Europei în domeniul spațial, acum pierde teren. Fondurile limitate și scăderea investițiilor în cercetare au dus la o poziționare aproape pe ultimul loc în Europa în acest domeniu. În contrast, Ungaria și Polonia au semnat contracte pentru lansarea cosmonauților în spațiu. Această evoluție subliniază schimbările și provocările actuale ale Agenției Spațiale Române, care în trecut a cunoscut o perioadă de creștere după înființare ca instituție bugetară.
Sursa foto Google
Dumitru Prunariu subliniază eforturile depuse pentru a menține în țară specialiștii implicați în domeniul spațial și pentru a reorienta instituțiile către Europa. În anul 2000, a semnat, în numele Guvernului României, un acord istoric de cooperare cu NASA. De-a lungul timpului, România a avut misiuni de evaluare din partea Agenției Spațiale Europene, a dezvoltat proiecte și a demonstrat capacitatea de a contribui la dezvoltarea industrială. Din 2012, țara este membră cu drepturi depline a Agenției Spațiale Europene.