Doi bărbați suspectați că au compromis platforma de livrare Uber Eats prin intermediul serviciului de mesagerie criptată Telegram, provocând un prejudiciu de peste două milioane de euro, au fost arestați marți și inculpați joi, conform unei surse apropiate anchetei, citată de AFP.
Informația, publicată inițial de Le Parisien, a fost confirmată de Parchetul din Paris. Unul dintre suspecți a fost reținut la Saint-Nazaire, iar celălalt la Nanterre, potrivit aceleiași surse. Cei doi au fost inculpați și plasați sub supraveghere judiciară joi, la Paris, a declarat Parchetul, citat de Mediafax.
Secția pentru criminalitate cibernetică a deschis o anchetă pentru fraudă organizată în dauna platformei Uber Eats. Reprezentanții companiei americane au depus o plângere pe 22 aprilie, după ce au descoperit că, începând din ianuarie 2022, comenzile beneficiau de rambursări nejustificate.
Dauna suferită de companie a fost estimată la 2,4 milioane de euro, pentru perioada 1 ianuarie 2022 – 26 iunie 2024. În urma investigației, s-a descoperit că cei doi bărbați operau un canal Telegram numit „Fast Eats”, prin care ofereau două tipuri de servicii: vânzarea comenzilor la jumătate din prețul normal și comercializarea de „tech” – o metodă detaliată, care ghida pas cu pas utilizatorii pentru a realiza singuri fraude similare. Instrucțiunile erau vândute pentru sume cuprinse între 300 și 500 de euro.
Disclaimer: News Cluj nu are contracte de publicitate cu nici un partid politic sau agenție guvernamentală direct sau sub forma unor campanii de informare. News Cluj consideră că aceste sume nu sunt nimic altceva decât un ajutor mascat care distorsionează piața media.News Cluj acceptă contracte cu partidele politice doar în perioada campaniilor electorale. Publicitatea electorală marcată ca atare fiind normală pe perioada alegerilor.
#presacurata
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.