În ultimii ani, Institutul Inimii din Cluj Napoca s-a transformat într-o ”cetate de nepătruns”, mai exact locul în care nu există aproape niciodată un pat de spital liber, sau locul unde bolnavii de inima sunt programați la un control peste șase luni.
Din acest motiv, mulți dintre oameni mor pe capete, fără să mai apuce să fie văzuți de un medic specialist cardiolog sau de un chirurg de chirurgie cardio-vasculară.
Acesta este și motivul pentru care Secțiile de Cardiologie de la Spitalul Județean Cluj sau de la cel de Recuperare sunt arhipline.
Medicii de la Institutul Inimii lucrează pe rupte în alte părți
Situația de la Instititul Inimii se datorează și faptului că mulți dintre medicii de aici sunt angajați și la unități medicale private, unde încasează venituri generoase.
Directorul medical al Instititului Inimii din Cluj Napoca, medicul Adrian Molnar (foto jos) a punctat principala problemă a sistemului medical din care face parte. Molnar spune că este incorect ca medicii să lucreze în două părți, și la stat și la privat.
”Cred că aici este una dintre problemele mari ale sistemului medical românesc. Această interferenţă privatul cu spitale de stat. După părerea mea, medicii ar trebui să lucreze sau la stat, sau la privat. Nu în ambele locuri. Atunci când se va rezolva această problemă, o mare parte din problemele sistemului sanitar românesc ar dispărea. Nu se poate ca un medic să lucreze dimineaţa la stat şi după amiază la privat în aceeaşi specialitate, cu bolnavi de acelaşi tip”, a spus Molnar.
De asemenea, discuția este dusă la nivelul unui grav conflict de interese. Adrian Molnar nu se teme să vorbească deschis despre pacienții care ajung la spitalele de stat, și apoi sunt direcționați la spitalele private. Adrian Molnar nu s-a referit direct la Institutul Inimii din Cluj Napoca, dar și aici situația este evidentă.
”Nu se poate ca medicul care lucrează la stat să îndrume pacienţii din spitalele de stat, din ambulatoriile de stat, către privat, spunându-le că nu vor beneficia de aceleaşi servicii la stat ca şi la privat, că nu sunt aceleaşi materiale, că nu au aceleaşi resurse. Nu este adevărat, nu este deloc adevărat”, a mai spus Molnar, citat de o televiziune de știri.
Cazul doctorului Moț este elocvent
La Instititul Inimii din Cluj Napoca, unul dintre cei mai renumiți medici este Șefan Moț, medic primar cardiolog specializat în Cardiologie Interventională.
Doctorul Moț a depus declarație de avere pentru anul 2022, el fiind cercetător științific la Instititul Inimii din Cluj Napoca. Din aceasta calitate a primit un salar anual net de 120.000 de lei.
Tot doctorul Moț, se arată pe google, este și medic specialist la Spitalul Monza Ares din Cluj Napoca. În declarația de avere, document public se mai arată că medicul are un PFA – persoană fizică autorizată – de unde mai încasează 137.645 lei.
De asemenea, tot în documentul public care se regăsește pe Portalul declarațiilor de avere se mai arată că doctorul Moț a mai încasat dividende în valoare de 1.52 milioane lei.
Directorul medical din 2019, și la stat și la privat.
Un alt exemplu de la Instititul Inimii din Cluj Napoca este cel al medicului Ștefan Roșianu, care în 2019, era șeful secției Cardiologie I la Institutul Inimii Cluj Napoca.
În declarația de avere, depusă pentru anul 2019, aflăm că medicul Roșianu (Roșian în documentul invocat – n.n.) primea un venit anual de 160.739 lei, de la Instititul Inimii,un altul de 55.907 lei de la Universitatea de Medicină.
Mai departe, medicul era acționar și la CardioTeam SRL, alături de medicul Ștefan Moț și alți doi colegi. Tot în declarație de avere se mai arată că medicul Roșian a încasat în 2019, dividende în valoare de 275.412 lei.
Spre bucuria noastră se pare că mai există oameni cu coloană vertebrală și în acest sistem profund viciat de interesele financiare personala.
Chapeau bas domnule Adrian Molnar
Sursa: