
Dinu Săraru, o prezență marcantă în literatură și jurnalism, s-a stins din viață la vârsta de 92 de ani, lasând în urmă o amprentă notabilă în cultura românească. Fost director al Teatrului Național din București în anii 2000, Săraru va fi amintit pentru contribuția sa remarcabilă la scena culturală și literară a țării.

Sursa foto Google
Cunoscutul scriitor, jurnalist și fost director al Teatrului Național din București, Dinu Săraru, a părăsit această lume. Vestea aduce în prim-plan amintiri ale momentelor unice și poveștilor fascinante pe care le-a împărtășit cu publicul. Cauza exactă a decesului nu a fost încă dezvăluită.
Constantin (Dinu) Grigore Săraru, personalitate marcantă în lumea literară și teatrală, a văzut lumina zilei pe 30 ianuarie 1932, la Râmnicu Vâlcea. De-a lungul unei cariere impresionante, a pășit cu pasiune și angajament prin diferite domenii ale artei și culturii. A debutat în presă la doar 18 ani, devenind ulterior redactor-șef adjunct și redactor-șef la diverse publicații, precum Secolul XX și Scânteia Tineretului.
În anii 1969-1977, a deținut funcții importante la Radio-TVR, iar între 1977 și 1990 a fost director al Teatrului Mic și a creat Teatrul Foarte Mic. Această figură remarcabilă s-a stins din viață la vârsta de 92 de ani, lăsând în urmă o amprentă valoroasă în peisajul cultural românesc.

Sursa foto Google
După evenimentele din 1989, Dinu Săraru a avut o contribuție semnificativă în presă, ocupând poziții precum director fondator al revistelor Noi (1990) și Clipa (1991), director al cotidianului Universul Românesc (1992), director al revistelor Armonia (1993) și Ţăranul român (1999), precum și director fondator al revistei Renașterea civilizației rurale românești începând cu 1993. În anul 2000, a fost director general al Editurii Fundației PRO, iar între 2001 și 2004 a fost director al Teatrului Național Caragiale din București.
Dinu Săraru a fost membru al Uniunii Scriitorilor din 1961 și membru fondator al Academiei Oamenilor de Știință din România, în 2001. Remarcându-se și ca romancier, a debutat cu “Niște țărani” (1974), lucrare pentru care a primit Premiul Ion Creangă al Academiei Române. Această carte a fost ecranizată în 1980 sub titlul “Vânătoarea de vulpi”, în regia lui Mircea Daneliuc, și adaptată pentru scenă de Cătălina Buzoianu la Teatrul Mic, în 1981, cu titlul “Scenariu dramatic în șapte anotimpuri”.

Sursa foto Google