March 30, 2025
FB_IMG_1679894780381.jpg
Get in touch with us

Deșertul Sahara este cel mai mare deșert uscat de pe planetă. Sahara este unul dintre cele mai dure medii de pe Pământ, acoperind 9,4 milioane de kilometri pătrați, aproape o treime din continentul african. Denumirea Sahara provine din limba arabă și înseamnă „deșertul de nisip”. O altă ipoteză este aceea că provenința expresiei ar fi „sahraa” sau „es-sah-ra” care înseamnă sterp, steril.

Mai jos vă prezint câteva curiozităţi despre acest deşert:
Sahara este mărginit de Oceanul Atlantic la vest, Marea Roșie la est, Marea Mediterană la nord și Sahel Savannah la sud. Deșertul enorm se întinde pe 11 țări: Algeria, Ciad, Egipt, Libia, Mali, Mauritania, Maroc, Niger, Sahara de Vest, Sudan și Tunisia.

Sahara este la fel de mare ca suprafaţa Statelor Unite ale Americii.

Din cauza vântului care îşi schimbă direcţia, formele de relief din Sahara suferă schimbări destul de des.

Sahara are o vechime de aproape 3 milioane de ani

Râurile subterane de aici ies la suprafaţă de multe ori şi formează oaze.

Dunele de nisip care se găsesc în Sahara pot atinge înălţimi de aproape 183 de metri înălțime, dar acoperă doar aproximativ 15% din întregul deșert.

Alte caracteristici topografice includ : munți, podișuri, câmpii acoperite cu nisip și pietriș, saline, bazine și depresiuni.
Muntele Koussi, un vulcan stins din Ciad, este cel mai înalt punct din Sahara, 3.415 m!
Depresiunea Qattara din Egipt este cel mai adânc punct al Saraha, la 133 m sub nivelul mării.

Deși apa este o resursă limitată în întreaga regiune, Sahara conține două râuri permanente (Nilul și Niger), cel puțin 20 de lacuri sezoniere și acvifere uriașe, care sunt sursele primare de apă în cele peste 90 de oaze majore de deșert.

Variaţii mari de temperatură

Clima deşertului Sahara fiind cea mai fierbinte de pe glob, temperaturile depăşesc 50 de grade Celsius vara. Cu toate acestea, se poate ajunge la temperaturi foarte scăzute pe timpul nopţii. Din cauza variaţiilor de temperatură, populaţia din această regiune este una redusă, respectiv aproximativ 2 milioane.

Un mit comun legat nu doar de Sahara, ci și de deșerturi în general, presupune că noaptea devine foarte rece. În realitate, așa pare doar datorită căldurii zilei, temperaturile medii pe timp de noapte scăzând doar la aproximativ 20 de grade Celsius. Acestea fiind spuse, există excepții, cum ar fi iarna în regiunile muntoase din Sahara. Acolo, temperaturile scad până la îngheț sau chiar mai mult.

Deşertul are precipitaţii anuale între 0,016 şi 0,05 litri pe metru pătrat.

Există aproximativ 500 de specii de plante, 70 de specii de mamifere cunoscute, 90 de specii de păsări și 100 de specii de reptile care trăiesc în Sahara, plus câteva specii de păianjeni, scorpioni și alte mici artropode, potrivit World Wildlife Fund

Cămilele sunt unul dintre cele mai emblematice animale din Sahara.

Alți rezidenți ai Saharei includ o varietate de gazele, addax (un tip de antilopă), gheparzi, caracali, gazel Dorcas,struti, capre, vulpi ale deșertului și câini sălbatici. Multe specii de reptile se dezvoltă, de asemenea, în mediul deșert, inclusiv mai multe specii de șerpi, șopârle și chiar crocodili în locuri unde există suficientă apă.

Cele mai aride părți ale deșertului sunt complet lipsite de vegetație, dar zonele de oază, cum ar fi Valea Nilului, susțin o mare varietate de plante, inclusiv măslini, curmali și diferiți arbuști și ierburi.

Populaţia din Sahara este formată din triburi nomade, cel mai cunoscut fiind tribul berber. Iniţial, aceste triburi au ocupat cea mai mare parte din nordul Africii, în prezent stabilindu-se în Maroc şi Algeria.

Furtunile de nisip din acest deşert sunt atât de amenintoare încât sunt numite „diavoli de praf”.

Cea mai frecventă limbă vorbită în deşert este cea arabă.

Se spune că deşertul se micşorează şi creşte în dimensiuni din când în când şi este un subiect vast de cercetare.

În anumite zone din această regiune este practicată şi agricultură. În special se cultivă plante rezistente la secetă. Unele zone din acest teren au fost transformate cu scopul de a preveni eroziunea solului.

Celebrele piramide din Egipt sunt situate în deşertul Sahara, ceea ce îl face o destinaţie turistică atractivă.

Deoarece formele de relief de aici se modifica frecvent, sunt şanse foarte mari să te rătăceşti în această zonă.
Cu toate acestea, terenurile de dune de nisip, oazele precum şi peisajele magnifice fac din deşertul Sahara un loc cu adevărat mistic ce trebuite vizitat!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *