Cercetări recente au dezvăluit că populația de lupi care locuiește în zona de excludere de la Cernobîl (CEZ) se distinge genetic de cea din afara zonei. Mai mult, acești lupi mutanți par să dezvolte caracteristici de protecție împotriva cancerului, adăugând o notă intrigantă la ecuația evoluției lor în mediul radioactiv.
În urma catastrofei nucleare din 1986, zona de excludere din Ucraina a fost părăsită, oferind faunei sălbatice un teritoriu nealterat de activitatea umană. Cu toate acestea, radiațiile persistente rămân o provocare pentru animalele care trăiesc în această zonă.
Pentru a înțelege cum fac față lupii mutanți radiațiilor și cum reușesc să supraviețuiască, Cara Love, biolog evoluționist și ecotoxicolog de la Universitatea Princeton, a investigat acești lupi timp de zece ani.
În 2014, Love și echipa sa au recoltat probe de sânge de la lupii din CEZ pentru a evalua răspunsul lor la radiațiile cancerigene. Anumiți lupi au fost echipați cu coliere radio, furnizând informații despre localizarea lor și expunerea la radiații.
Aceste dispozitive au permis cercetătorilor să măsoare expunerea lupilor la radiații în timp real. Studiul a arătat că lupii din CEZ sunt expuși la peste 11,28 miliremi de radiații pe zi, de șase ori mai mult decât limita legală pentru lucrătorii umani.
De asemenea, cercetătorii au observat că lupii au un sistem imunitar modificat, similar cu cel întâlnit la pacienții cu cancer tratați cu radioterapie. Analiza genetică a indicat că anumite regiuni ale genomului lupilor dezvoltă rezistență la cancer.
Descoperiri similare au fost făcute și în cazul a sute de câini semi-sălbatici din CEZ. Implicațiile acestor cercetări se extind dincolo de sfera animalelor sălbatice, fiind posibil ca mutațiile descoperite să ofere indicii valoroase în identificarea mecanismelor de protecție împotriva cancerului la om.
Cu toate acestea, pandemia COVID-19 și conflictul din Rusia au împiedicat echipa lui Love să continue cercetările în CEZ, iar momentul reluării lor este incert. Aceste rezultate au fost prezentate în ianuarie 2024 la Reuniunea Anuală a Societății de Biologie Integrativă și Comparată din Seattle, Washington.
Disclaimer: News Cluj nu are contracte de publicitate cu nici un partid politic sau agenție guvernamentală direct sau sub forma unor campanii de informare. News Cluj consideră că aceste sume nu sunt nimic altceva decât un ajutor mascat care distorsionează piața media.News Cluj acceptă contracte cu partidele politice doar în perioada campaniilor electorale. Publicitatea electorală marcată ca atare fiind normală pe perioada alegerilor.
#presacurata