Dan Negru a acordat un interviu exclusiv pentru Avantaje, discutând despre provocările din industria televiziunii și despre cele mai semnificative lecții învățate în decursul anilor. A renunțat la oportunități financiare importante din lipsa încrederii în toate proiectele propuse.
Avantaje: Dan, ai construit o carieră remarcabilă în lumea televiziunii. Care sunt cele mai prețioase învățăminte pe care le-ai căpătat de-a lungul timpului în această industrie?
Dan Negru: Cred că una dintre cele mai importante lecții este să îi tratezi pe colegii din breaslă ca pe parteneri de lucru, nu ca pe prieteni. Industria se confruntă cu provocări din cauza evoluției tehnologice și a altor opțiuni de divertisment, iar acesta este motivul pentru care eleganța și integritatea par să fi dispărut. Acest fenomen se regăsește în multe alte industrii aflate în declin.
Avantaje: Ești recunoscut pentru longevitatea și succesul tău în televiziune. Care crezi că este secretul acestei longevități?
Am ales să refuz toate proiectele în care nu am avut încredere. Am observat că unii colegi, chiar mai talentați decât mine, au acceptat orice proiect din dorința de câștig financiar și au pierdut astfel din vedere direcția lor. Consider că este mai important să știi să spui nu decât să accepți orice.
Despre emisiunile mele de succes, nu pot să aleg între ele așa cum nu pot să aleg între copiii mei, Dara și Bogdan. Fiecare dintre ele are o valoare specială pentru mine, la fel cum fiecare emisiune a avut propria ei contribuție la cariera mea.
Sursa foto Google
Despre „Jocul cuvintelor”, da, am avut încredere că acest format va fi pe placul publicului încă de la început. Îmi cer scuze pentru lipsa de modestie, dar în cei 25 de ani de carieră în televiziune, nu am avut niciun eșec. De la emisiuni cu farse la cele cu personaje blonde, de la emisiuni cu copii la cele axate pe litere și până la toate cele 25 de Revelioane, toate au avut succes. Din acest motiv, am știut că „Jocul cuvintelor” va fi un succes, chiar dacă unii colegi mă considerau nebun că risc un format pentru un public inteligent. Eu cred că viitorul televiziunii va fi asigurat dacă creăm formate care să atragă publicul inteligent.
Ai avut vreodată momente dificile în carieră? Cum ai reușit să le depășești?
Da, de multe ori am trecut prin astfel de situații. Am întâlnit oameni care dimineața mi-au făcut promisiuni în fața altora, iar apoi nu s-au ținut de cuvânt în aceeași zi. Lipsa de moralitate este unul dintre aspectele dificile cu care ne confruntăm tot mai des în societate. Consider că educația este răspunsul la astfel de probleme.
Ești cunoscut ca un maestru al divertismentului. Cum reușești să găsești mereu inspirația pentru a aduce ceva nou și captivant în emisiunile tale?
Dacă îți place ceea ce faci, vei găsi întotdeauna resursele necesare pentru a realiza proiecte inovatoare. Este adevărat că obsesia pentru bani poate distruge plăcerea de a crea proiecte de succes, dar fără aceștia, uneori, nu poți să le realizezi. Cheia este găsirea echilibrului.
Pe lângă televiziune, te ocupi și de alte pasiuni sau proiecte? Ne poți povesti despre ele?
Odată credeam că trebuie să-ți ocupi ziua petrecând timp cu oameni inteligenți și bogați, încercând să te ridici la nivelul lor. Acum, familia este tot ce îmi trebuie. Nu există nicio altă pasiune mai energizantă decât o zi petrecută cu cei dragi.
Sursa foto Google