Cum încearcă tinerii ucraineni să evite recrutarea prin granița cu România: Șpaga pentru a nu ajunge pe front
În contextul războiului din Ucraina, mii de tineri încearcă să scape de serviciul militar, trecând ilegal granița, în ciuda interdicției naționale care vizează bărbații cu vârste între 18 și 60 de ani. Printre aceștia se numără și Dmitro, un fotograf de 31 de ani din Harkov, care s-a ascuns în apartamentul său pentru a evita recrutarea. “Vreau să plec din țară. Mintea mea nu mai suportă să fiu prins aici”, a declarat el pentru The Guardian.
Exodul tinerilor și măsurile stricte de mobilizare
De la începutul războiului, mii de bărbați ucraineni au trecut ilegal granița pentru a evita serviciul militar. Încercările de a părăsi țara sunt așteptate să crească, după ce Ucraina a adoptat noi măsuri de mobilizare, permițând armatei să recruteze mai mulți soldați și să impună pedepse mai dure pentru cei care se sustrag.
Drumul periculos către libertate
Dmitro, prin intermediul prietenilor care au reușit să fugă, a obținut contacte și a apelat online la persoane care i-au promis evadarea în schimbul a 8.000 de euro. “Nu sunt făcut pentru război. Nu pot ucide oameni, chiar dacă sunt ruși. Vreau să-mi fac o familie și să văd lumea”, a spus el, reușind în cele din urmă să plece fără ajutorul celor care cereau bani.
Tragediile de la graniță
Peste 20.000 de bărbați au fugit din Ucraina pentru a evita frontul, unii înecându-se în râul Tisa sau murind de frig în zona muntoasă dintre Ucraina și România. Andri Demcenko, șeful Serviciului de Grăniceri al Ucrainei, a documentat moartea a cel puțin 30 de bărbați care au încercat să treacă granița, numărul real fiind probabil mult mai mare.
Corupția la punctele de recrutare
În aprilie, președintele Volodimir Zelenski i-a concediat pe toți șefii de recrutare regionali după ce au apărut informații despre mita primită pentru a scăpa de recrutare. În ciuda eforturilor de a eradica corupția, problema persistă.
Evadarea pe căi ilicite
Andrei, un informatician de 23 de ani din Odesa, a primit instrucțiuni detaliate de la un ofițer de recrutare despre cum să părăsească țara, fie cu un pașaport fals, fie fiind înregistrat ca artist, pentru 8.000 de euro. Anul trecut, Andrei a încercat să treacă granița cu un certificat medical fals, dar a fost eliberat doar după ce a dat mită.
Dilema morală și sprijinul pentru armată
Deși sprijinul pentru trupele ucrainene rămâne ridicat, problema evadării divizează societatea. Soldații de pe front sau cei răniți critică pe cei care fug, argumentând că slăbesc efortul de război. “Înțeleg că oamenii sunt speriați, dar avem nevoie de noi recruți pentru a continua să luptăm”, a declarat un soldat rănit recent.
Această situație reflectă complexitatea și tensiunile din Ucraina, pe măsură ce războiul cu Rusia continuă să afecteze viețile și deciziile tinerilor din țară.