Actorul și profesorul Constantin Codrescu s-a născut pe 5 septembrie 1931 la Huși și a absolvit Institutul de Teatru din București în 1951. De numele lui este legată activitatea școlii de teatru din Târgu Mureș, unde a coordonat înființarea secției în limba română, devenind apoi director al Teatrului Maria Filotti din Brăila și al Teatrului din Sfântu Gheorghe.
Printre cele mai cunoscute filme în care a jucat se numără “Nepoții gornistului” (1953), „La Moara cu noroc” (1957), „Puștiul” (1962), „De-aș fi… Harap Alb” (1965), „Răscoala” (1966), „Mihai Viteazul” (1971), „Haiducii lui Șaptecai” (1971), „Zestrea domniței Ralu” (1971), „Săptămâna nebunilor” (1971), “De bună voie și nesilit de nimeni” (1973), „Bunicul și doi delincvenți minori” (1976), „Roșcovanul” (1976), „Lumini și umbre” (1979), „Capcana mercenarilor” (1981), „Trandafirul galben” (1982), „Colierul de turcoaze” (1986), „Pistruiatul” (1986).
“Am avut toată viaţa şansa de a crede în semnul lui Dumnezeu şi de a-l păstra în mine. Cu toată disperarea, absoluta mea credinţă în absolutul Creator mi-a vegheat mereu drumul. De la El am primit putere, îndemn, răbdare, putinţă de înţelegere şi, mai ales, puterea de a ierta. Destinul meu în profesie s-a împletit cu cel ca om. Viaţa mea a fost extrem de dificilă, generaţia mea a traversat un adevărat infern, dar nici când nu mi-am putut exprima credinţa decât într-un mod cât se poate de discret, am făcut-o cu orice risc. (…) Pedagogia e o zonă de care mă simt foarte legat, pentru că mă obligă să rămân mereu în preajma generaţiei cu care mă întâlnesc de fiecare dată şi mă „prefac” într-o mare bucurie, taină şi mister. Ne naştem o dată cu studenţii şi trăim de fiecare dată sentimentul unui nou zbor.
Activitatea mea este destul de îndelungată, de când am terminat Institutul, în 1951, în acelaşi an, eram deja asistentul doamnei Irina Răchiţeanu. Am avut o perioadă de absenţă, dar m-am reîntors în învăţământ şi sunt peste 30 de ani de când am parcurs toate treptele, până la cel de şef de catedră. Am fost întotdeauna alături de studenţii mei, ca un coleg, nu ca un profesor sau, poate, un profesor de viaţă care a căutat să le insufle credinţa de a sluji mereu frumosul şi adevărul – dacă viaţa le-a acordat privilegiul de a face această profesie, să se bucure de ea! Graniţa dintre mine şi studenţi a rămas un lucru absolut imaginar”, mărturisea Constantin Codrescu în 1999.
Actorul a încetat din viață la vârsta de 91 de ani, în noaptea de 13 spre 14 noiembrie 2022, la București.