April 2, 2025
img_4894-2-1.jpg
Get in touch with us

Sursa foto Google

Clujul a rămas mereu un oraș admirabil, în care bogăția arhitecturală și patrimoniul istoric au fost mereu prețuite. Aici, locuri, clădiri și monumente istorice se îmbină într-un mod deosebit, făcând din capitala Transilvaniei un loc cu adevărat special. Chiar și astăzi, după trei decenii de dezvoltare haotică, Clujul păstrează anumite zone care păstrează cu mândrie aspectul unui oraș din Vest.

Sursa foto Google

Fotografii din decada anilor ’60 din cadrul volumului intitulat “Cluj-Napoca în proiecte, 50 de ani 1960 – 2010” sunt puse la dispoziție în acest articol (cu păstrarea unei părți din textul autorilor).

Sursa foto Google

Acest volum a fost rezultatul muncii a 25 de specialiști în domeniul arhitecturii, urbanismului și proiectării, inclusiv nume de marcă din Cluj. Printre contribuitori se numără profesioniști precum Vasile Mitrea, Emanoil Tudose, Aurelian Buzuloiu, Adriana Matei, Elkan Gheorghe, Radu Spânu, Gyemant Amalia, Lucia Raiciu, Adrian Borda, Sorin Scripcariu, Dana Vais, Lucian Popa, Planwerk, Marcel Crișan, Atelier FKM, Ioana Mihaela Agachi, Mircea Dinculescu și Eugeniu Pănescu (în calitate de coordonator).

Sursa foto Google

Unii dintre acești profesioniști au fost în fruntea proiectelor majore de urbanism din Cluj, contribuind semnificativ la dezvoltarea cartierelor importante ale orașului, precum Grigorescu, Mănăștur, Gheorgheni sau Mărăști.

De asemenea, din acest volum captivant, descoperim detalii interesante, precum faptul că monumentul dedicat lui Mihai Viteazu, situat în piața cu același nume, inițial trebuia să includă 12 căpitani de o parte și de alta a statuii. De asemenea, fântâna arteziană din spatele statuii a fost introdusă cu forța de primăria de la acea vreme. Acestea reprezintă doar câteva dintre micile detalii fascinante, iar celelalte informații sunt cuprinse în cartea cu titlul menționat mai sus.

Sursa foto Google

Fotografii din acea perioadă sunt pline de emoție și surprind cadre memorabile. Epoca respectivă era cu totul diferită de cea pe care o cunoaștem astăzi.

Sursa foto Google

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *