Ce este Ambulanța pentru Monumente?
În anul 2016, Asociația Monumentum a inițiat proiectul numit Ambulanța pentru Monumente, care a fost dezvoltat de mai multe organizații din domeniul patrimoniului, existente sau nou create, din diverse regiuni ale României. Scopul proiectului este de a interveni eficient în domeniul protejării patrimoniului imobil, prin asigurarea siguranței unor obiective de patrimoniu importante, aflate într-o stare avansată de degradare sau precolaps. În România există peste 600 de monumente istorice, fie în proprietate privată, fie publică, care au nevoie urgentă de salvare, iar numărul acestora este în creștere alarmantă.
Proiectul Ambulanța pentru Monumente acționează prin intermediul voluntarilor, meșterilor și comunităților locale, sub îndrumarea specialiștilor din domeniul conservării și restaurării monumentelor istorice, pentru a asigura punerea în siguranță a patrimoniului cultural imobil. Acest proiect a fost inițiat ca răspuns la lipsa de reacție a comunităților, a ministerului de resort și a autorităților în fața amenințărilor de distrugere accelerată a patrimoniului.
Prin intermediul Ambulanței pentru Monumente, proprietarii care oferă materialele de construcție necesare primesc ajutorul unei autoutilitare echipate cu uneltele necesare, pentru a pune în siguranță monumentul. Principalul susținător al proiectului este Majestatea Regală, Regele Charles al III-a.
Obiectivele proiectului Ambulanța pentru Monumente includ implicarea comunităților în acțiunile de salvgardare sustenabilă a patrimoniului, salvarea patrimoniului imobil și realizarea evidenței patrimoniului, creșterea nivelului de pregătire profesională a specialiștilor prin educație non-formală și informală participativă după sistemul „hands on training”, recuperarea tehnicilor tradiționale și a materialelor locale și creșterea nivelului filantropiei și crearea de noi audiențe pentru patrimoniu.
Cele mai importante realizări ale proiectului sunt crearea unui model de cooperare și mecanism de finanțare între beneficiar, autorități publice, ONG și comunități printr-un parteneriat public-privat funcțional și inaugurarea unei rețele de ambulanțe la nivel național, gestionată de diferite organizații
Cahpeau bas, vouă oameni frumoși !