Deciziile axate pe profit ale industriei farmaceutice, combinate cu limitările financiare și organizatorice ale statelor precum România, amplifică inegalitățile în Europa, chiar și în situații care afectează direct viața și moartea pacienților, relevă o amplă investigație transfrontalieră, la care a contribuit și Snoop.
Coordonată de Investigate Europe, ancheta a examinat accesul pacienților din țările UE la 32 de medicamente inovatoare, cu un impact semnificativ asupra supraviețuirii și calității vieții bolnavilor. Zece dintre aceste medicamente nu sunt încă disponibile în România, iar doar pentru cinci dintre ele există tratamente alternative. În plus, unii pacienți nu pot accesa nici măcar medicamentele disponibile în țară, deoarece unele sunt decontate doar pentru anumite afecțiuni specifice.
Lupta pentru Viață: Cum și-a Câștigat o Pacientă în Instanță Dreptul la Tratament
La doar 40 de ani, Andreea Crăciun a primit un diagnostic cutremurător: cancer de sân triplu negativ în stadiul 3 (TNBC). Diagnosticul a fost stabilit pe 30 noiembrie 2023. „Totul s-a întâmplat foarte repede,” își amintește ea într-o discuție telefonică cu reporterii Snoop. Mamă a doi copii, Andreea a înțeles că trebuie să lupte nu doar pentru viața ei, ci și pentru a rămâne alături de cei dragi. La doar două săptămâni după diagnostic, a început chimioterapia și imunoterapia. „Cancerul era extrem de agresiv. Aceasta era singura mea opțiune.”
A urmat un al doilea șoc când a aflat că statul nu îi va finanța tratamentul cu Keytruda (pembrolizumab), deși acest medicament este decontat în 15 din cele 27 de state membre ale Uniunii Europene și în Marea Britanie, dar nu și în România. Oncologul Andrei Ungureanu din Cluj i-a prescris Andreei acest tratament „off-label,” adică în afara indicațiilor oficial aprobate de Agenția Națională a Medicamentului (ANM). În România, doar pacienții cu anumite tipuri de cancer beneficiază de compensare completă pentru pembrolizumab.
Conform unui răspuns transmis de ANM în martie 2023 către Avocatul Poporului, prescrierea „off-label” a unui medicament în regim rambursat nu este reglementată în România. Cu toate acestea, Avocatul Poporului subliniază că legea permite ANM să inițieze, din proprie inițiativă, proceduri pentru evaluarea tehnologiilor medicale și pentru includerea, extinderea sau excluderea medicamentelor din Lista de compensare.
Sursa foto Google