Erupţia vulcanică mortală care a lovit Insulele Tonga la începutul acestui an a fost cea mai puternică înregistrată vreodată cu ajutorul echipamentelor moderne, a anunţat, luni, o echipă de oameni de ştiinţă condusă de Noua Zeelandă.
Vulcanul subacvatic Hunga-Tonga-Hunga-Ha’apai a erupt la jumătatea lunii ianuarie cu o putere echivalentă cu cea a câteva sute de bombe atomice, provocând un tsunami cu înălţimea de 15 metri.
Resturi aruncate la peste 40 de kilometri, în mezosferă
Trei persoane şi-au pierdut viaţa în timpul acestei catastrofe care a distrus locuinţe şi a provocat ruperea cablului de comunicaţii ce conectează arhipelagul la reţeaua globală de Internet. Mica naţiune din Oceanul Pacific a fost izolată de restul lumii timp de mai multe săptămâni, ceea ce a complicat operaţiunile de intervenţie.Potrivit unui studiu realizat de Institutul naţional de cercetare a apei şi atmosferei din Noua Zeelandă, o cantitate de materie de aproape 10 km3 a fost expulzată în timpul erupţiei, reprezentând echivalentul a 2,6 milioane de piscine olimpice. Resturile au fost proiectate în atmosferă la o altitudine de peste 40 de kilometri, ajungând în mezosferă, strat aflat dincolo de stratosferă. „Erupţia a atins o înălţime record – este prima pe care am văzut-o să traverseze mezosfera”, a declarat geologul marin Kevin Mackay, citat de BBC.
Erupţia vulcanului Hunga Tonga-Hunga Ha’apai rivalizează cu catastrofa din 1883 provocată de erupţia vulcanului Krakatoa, care a făcut zeci de mii de victime în Indonezia. „Deşi această erupţie a fost semnificativă – una dintre cele mai mari după Krakatoa – diferenţa este că este vorba despre un vulcan subacvatic şi asta explică parţial de ce au fost valuri tsunami atât de mari”, a adăugat Mackay.
Potrivit geologului, norul care s-a ridicat deasupra vulcanului conţinea aproape 2 km3 de particule care au rămas în atmosferă timp de câteva luni, „antrenând apusuri magnifice”, care au fost vizibile chiar şi din Noua Zeelandă, la o distanţă de peste 2.000 de kilometri de Tonga. Craterul vulcanului este în prezent cu 700 de metri mai adânc. Fluxurile piroclastice rezultate în urma erupţiei au atins 1.000 de grade Celsius şi o viteză de 700 km/h.