Deși munca de gunoier nu este una plăcută, studiile recente arată că aceștia se confruntă cu un risc moderat pentru sănătate, comparabil cu alte domenii industriale. Conform cercetărilor, acest risc este de aproximativ 10 ori mai mic decât cel la care sunt expuși agricultorii.
În 2019, aproximativ 177.000 de bărbați și femei au fost angajați în industria de eliminare a deșeurilor. Cu toate acestea, este important de menționat că, de obicei, salariile în acest domeniu sunt mai mici comparativ cu alte sectoare.
Pe durata unei ucenicii de trei ani, un gunoier poate câștiga în medie 745 de euro pe lună în sectorul privat al gestionării deșeurilor, echivalentul a aproximativ 3600 de lei. În cazul unei ucenicii în sectorul public, salariul mediu crește la aproximativ 1017 euro pe lună, adică 4900 de lei.
În Germania, salariul brut mediu pentru un gunoier este de 3837 de euro, echivalentul a aproximativ 18.000 de lei pe săptămână, pentru o programare standard de 40 de ore.
Gunoierii lucrează de obicei pentru autoritățile locale și salariile lor sunt determinate de tarifele stabilite de acestea. Absolvenții unei formări profesionale sunt încadrați de obicei în grupa de salarizare E5, în timp ce cei fără o astfel de calificare sunt încadrați în grupa E1. Alternativ, un gunoier poate opta să lucreze pentru o companie privată de gestionare a deșeurilor.
Disclaimer: News Cluj nu are contracte de publicitate cu nici un partid politic sau agenție guvernamentală direct sau sub forma unor campanii de informare. News Cluj consideră că aceste sume nu sunt nimic altceva decât un ajutor mascat care distorsionează piața media.News Cluj acceptă contracte cu partidele politice doar în perioada campaniilor electorale. Publicitatea electorală marcată ca atare fiind normală pe perioada alegerilor.
#presacurata