March 30, 2025
img_5544.jpg
Get in touch with us

Care a fost casa principilor Transilvaniei la Cluj?
De obicei raspunsul, regasit in carti si on-line este: palatal Jósika (“cu picioare”), pe latura vestica, langa palatul Rhédey de la colt cu Napoca (Jókai / Szén utca). De aici ar fi urmarit principele Báthory Zsigmond in 1594 executia mai multor nobili in piata din centru. Dar dovezile sunt practic inexistente, dincolo de copiatul in lant de catre autori.
De curand am gasit o analiza excelenta din 1897 al renumitului istoric al Clujului, Szádecky Lajos, care s-a intrebat de acelasi lucru, dar formulat un pic altfel: de ce se numea “casa Báthory” una dintre casele din piata din centrul Clujului? A fost oare aceasta casa principilor, considerand ca mai multi membri ai acestei familii de renume au fost principi ai Transilvaniei?
Cautand prin arhivele orasului (accesibile inca la acea data), Szádecky ajunge la concluzia bine intemeiata ca principii Transilvaniei nu au avut o casa proprie la Cluj, dar ori de cate ori au ajuns in Cluj au stat “in gazda” la o familie importanta a orasului. Atesta acest lucru documente din 1595, 1597 (au petrecut chiar “Revelionul” aici), 1598 si asa mai departe. Iar aceasta familie nu este alta decat familia Kakas, proprietarul la acea vreme a casei Wolphard-Kakas din centru, actualmente locatia librarieri Diverta si a Facultatii de Arte Plastice (fosta banca Dacia Felix). Deci resedinta principiara s-a aflat exact pe latura opusa, cea estica, concludea convingator Szádeczky.
Initial construita de preotul Wolphard (ultimul preot catolic al orasului) casa a ajuns in posesia lui Kakas István, un cetatean erudit al orasului care a studiat si calatorit in intreaga Europa – si a fost prieten bun al familiei Báthory. Ulterior casa a apartinut lui Linczigh János, celebrul jude al orasului, familiei Pákey (de care apartine Pákey Lajos, arhitectul sef al orasului) iar apoi familiei Szathmári care, din pacate, a demolat fatada dinspre piata.
Casa este exemplul cel mai frumos al stilului renascentist din Cluj. Din pacate, fatada a fost complet reconstruita in anii 1897-1899, dar in fotografii mai vechi se vede forma originala, aceasi ca si in secolele XVI-XVII cand era frecventata de principi. Sala zodiaca – cu sculpturi reprezentand fiecare zodiac, blazonul familiei Hunyadi si a familiei Wolphard – poate fi din nou vizitata (salile din spate ale librariei). In curtea dinspre Eroilor se vad ferestrele superbe in stil renascentist.
A fost intr-adevar o casa demna de principi, posibil cea mai frumoasa din Cluj in perioada secolelor XVI-XVII.

Clădirea din 1869: Este casa situată la stânga (a treia de la colțul cu Eroilor / Közép utca în acea perioadă). Se disting ferestrele în stil renascentist și tiparul arhitectural specific clujean: două ferestre la parter și o poartă cu arc.

Sursa foto “Amintiri din Vechiul Cluj”/ Facebook

Detalii ale Sălii Zodiacului. În partea inferioară, se remarcă blazonul Hunyadi și Wolphard.

Sursa foto “ Amintiri din Vechiul Cluj”/Facebook

Una dintre remarcabilele ferestre care au rezistat, purtând inițialele lui Kakas István (S K – Stephanus Kakas).

Sursa foto “Amintiri din Vechiul Cluj/Facebook

În jurul anului 1900, după modificarea fațadei (a doua casă de la dreapta).

Sursa foto “Amintiri din Vechiul Cluj “/Facebook

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *