Multă lume este interesată să afle când vor fi distribuite biletele de tratament pentru pensionari. Anul acesta vor fi asigurate 135.000 de bilete prin Casa Națională de Pensii, în creștere față de cele 120.000 distribuite în 2023. Lista stațiunilor unde pensionarii pot beneficia de aceste bilete de tratament a fost făcută publică de Casa Națională de Pensii, iar Guvernul a anunțat perioada în care beneficiarii pot merge efectiv la tratament.
Centrul Județean de Pensii Gorj (CJP Gorj) a început procesul de distribuire a biletelor de tratament balnear pentru perioada cuprinsă între 9 și 12 mai 2024.
Centrul Județean de Pensii Gorj a primit un total de 74 de bilete pentru tratament balnear, distribuite către unitățile subordonate Societății de Tratament Balnear și Recuperare a Capacității de Muncă (TBRCM) SA. Aceste bilete acoperă diverse destinații precum 1 Mai, Amara, Bala, Buziaș, Geoagiu, Moneasa și Pucioasa.
Din cele 74 de bilete primite, 50 au fost alocate automat folosind aplicația SPA, în funcție de punctajul obținut de solicitanți. Durata sejurului asigurat prin aceste bilete este de 16 zile, iar beneficiarii sunt obligați să se prezinte în stațiunea indicată pe bilet.
Beneficiarii trebuie să se legitimeze personal pentru a ridica biletele de tratament balnear, iar în cazul în care titularul nu poate fi prezent, acesta poate desemna o altă persoană prin intermediul unei procuri autentificate. Celelalte județe vor stabili, de asemenea, în luna mai distribuirea biletelor de tratament.
Există diverse servicii de SPA care sunt decontate de Casa de Asigurări de Sănătate (CAS), însă este puțin cunoscut acest aspect în rândul românilor. Tratamentul balnear reprezintă o formă de terapie medicală de reabilitare, utilizată în principal în cazurile de reumatologie cronică, ortopedie, neurologie și afecțiuni vasculare.
Datorită importanței acestui tratament în procesul de recuperare, unele proceduri sunt subvenționate de Casa Națională de Asigurări de Sănătate. Pentru a beneficia de aceste tratamente, este necesară o rețetă medicală emisă de un medic autorizat și o fișă de tratament.
Multe stațiuni balneare dispun de un medic balnear, oferind astfel posibilitatea pacienților de a programa examinări pe loc. Printre serviciile care pot fi acoperite de Casa Națională de Asigurări de Sănătate se numără: băi galvanice, băi sau pensulații cu parafină, duș subacval, băi minerale, împachetare generală cu nămol, și multe altele.
Cine poate beneficia de bilete de tratament?
La finalul lunii ianuarie, Guvernul a aprobat majorarea numărului de bilete de tratament balnear pentru pensionari și suma alocată acestora. Astfel, vor fi disponibile 135.000 de bilete asigurate prin Casa Națională de Pensii, în creștere față de 120.000 înregistrate în 2023.
Persoanele care pot beneficia de bilete de tratament sunt aceleași ca și în anii precedenți. Acestea includ pensionarii de invaliditate, persoanele persecutate pe motive politice în perioadele de dictatură, veteranii de război sau văduvele acestora, precum și persoanele cu handicap.
Pensionarii care doresc să beneficieze de bilete de tratament trebuie să completeze o cerere standard, să prezinte cuponul de pensii, o declarație pe propria răspundere că nu au alte surse de venit în afara pensiei respective și un bilet de trimitere de la medicul specialist sau medicul de familie. Începând cu luna septembrie 2024, soții vor avea posibilitatea să meargă împreună la tratament balnear, chiar dacă unul dintre ei nu este asigurat sau nu este pensionar. Conform noii legi a pensiilor publice, ambii soți vor putea participa la tratament balnear împreună, cu condiția ca valoarea unuia dintre biletele de tratament să fie acoperită integral.
De asemenea, un proiect de lege în curs de examinare la Senat acordă un nou drept pacienților, și anume terapia durerii. Potrivit celor care au redactat acest proiect, 70% dintre români au experimentat cel puțin un episod de durere cronică sau acută. Mulți au suportat durerea până când medicii au identificat și tratat cauza. Conform acestui proiect de lege, pacienții asigurați vor avea acces la consultații, proceduri și medicamente destinate să amelioreze durerea cauzată de o boală. De asemenea, asigurații vor beneficia de servicii medicale pentru tratamentul bolii, prevenirea complicațiilor, recuperarea după boală și terapia durerii.
Sursa foto Google