Cardiomiopatia Indusă de Stres: Când Inima Cedează Sub Presiunea Emoțională
Cunoscută și sub denumirea de „cardiomiopatie indusă de stres”, această afecțiune se manifestă în urma expunerii la un stres brusc extrem, cum ar fi pierderea unei persoane dragi. Dr. Matthew Lorber, psihiatru la Spitalul Lenox Hill din New York, explică fenomenul, subliniind că „sindromul inimii frânte” este o reacție reală la știri șocante, care declanșează o eliberare masivă de hormoni de stres în sânge, bombardând inima. Astfel de evenimente pot include pierderea unei persoane dragi, divorțul sau chiar primirea unor vești devastatoare de la locul de muncă.
Sursa foto Google
Lorber subliniază că impactul emoțional puternic, fie el pozitiv sau negativ, poate declanșa sindromul inimii frânte. Un exemplu este reacția similară a unui tată la vestea că va deveni părinte. Hormonii de stres pot afecta temporar inima, limitându-i capacitatea de funcționare. Deși există factori de risc, sindromul poate afecta oricine, iar 90% din cazuri sunt înregistrate la femei, cu o prevalență crescută în cazul celor cu antecedente de sănătate mintală sau neurologică și la persoanele peste 50 de ani. Surprinzător, antecedentele de boli de inimă nu influențează riscul.
În cea mai mare parte a cazurilor, afecțiunea poate fi tratată; cu toate acestea, este esențial să fim conștienți de semnele și simptomele pentru a căuta asistență medicală la primele semne. Similar unui atac de cord, cardiomiopatia indusă de stres se manifestă prin dureri în piept, dificultăți de respirație, tensiune arterială scăzută, greață, amețeli, leșin sau bătăi neregulate.
Sursa foto Google