Bucatele copilăriei lui Eminescu și festinurile junimiștilor
Alivenci – plăcinte din mălai și brânză, un desert rustic cu rădăcini adânci în copilăria lui Mihai Eminescu. Pârjoale moldovenești – un amestec savuros de carne de porc și vită, asezonat cu mărar și pătrunjel, servit alături de un sos de muștar făcut în casă. „Unii adaugă morcov ras, alții cartof, iar carnea variază – doar vită, doar porc sau un mix între cele două”, explică bucătarul. Zeama de găină cu tăiței de casă, acrită cu borș proaspăt, aduce aminte de mesele simple și hrănitoare din trecut.
Ce mâncau Eminescu și Creangă la Bolta Rece
Borșul de vițel cu sfeclă, un preparat odinioară popular în restaurantele ieșene, era apreciat pentru gustul său bogat. „De origine rusească, acest borș se face cu varză tăiată fin și sfeclă – o legumă pe nedrept uitată azi”, povestește bucătarul. Tochitura moldovenească, servită cu chișcă (cârnat de casă cu orez) și sarmale coapte în bostan și fierte în vin, era un adevărat răsfăț culinar al junimiștilor.
La finalul ospățului, poale-n brâu, desertul tradițional moldovenesc, și băuturi specifice vremii – țuică fiartă și vin roșu – completau o masă demnă de boemii vremii.
Disclaimer: News Cluj nu are contracte de publicitate cu nici un partid politic sau agenție guvernamentală direct sau sub forma unor campanii de informare. News Cluj consideră că aceste sume nu sunt nimic altceva decât un ajutor mascat care distorsionează piața media.News Cluj acceptă contracte cu partidele politice doar în perioadaPrecizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal. campaniilor electorale. Publicitatea electorală marcată ca atare fiind normală pe perioada alegerilor.
#presacurata