Astăzi, Arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Teodosie, a ajuns la Direcția Națională Anticorupție (DNA) după ce a fost citat de procurori în legătură cu calitatea de inculpat într-un dosar în care este acuzat de cumpărare de influență.
În fața jurnaliștilor, ÎPS Teodosie a declarat: “Am adus Sfânta Liturghie, sunt împărtășit.” Procurorii îl investigatează într-un caz în care a fost înregistrat de către un om de afaceri, fost preot, căruia i s-a promis o finanțare de la Secretariatul de stat pentru Culte în schimbul unui comision de 20% dintr-o sumă de 800 de mii de lei.
În înregistrarea publicată anterior de jurnaliștii de la Recorder, Teodosie poate fi auzit spunând intermediarului că afacerea reprezintă “o pomană curată.” Apariția la DNA marchează un moment crucial în ancheta ce vizează liderul religios, punând în centrul atenției acuzațiile grave de cumpărare de influență.
Cine este ÎPS Teodosie
Arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Teodosie, se află în centrul unor controverse ample, reprezentând una dintre cele mai controversate figuri din istoria recentă a Bisericii Ortodoxe Române. Cu origini în Dorna Arini, județul Suceava, și o carieră clericală începută la Seminarul Teologic al Mănăstirii Neamț, Teodosie Petrescu a ajuns în atenția publică pentru motive variate, de la acuzații de corupție și obținere ilegală de fonduri europene la relații controversate cu diverși actori ai scenei publice.
Înregistrat de un om de afaceri fost preot într-un context de promisiuni financiare, ÎPS Teodosie a fost implicat în dosare penale și investigații, inclusiv unul referitor la falsificarea examenelor de admitere la Facultatea de Teologie.
Relația strânsă cu fostul primar al Constanței, Radu Mazăre, a adus atenția asupra legăturilor neobișnuite dintre un lider religios și un politician excentric. Dispensă acordată de ÎPS Teodosie pentru a permite nasul de cununie într-un caz excepțional subliniază abateri de la normele bisericești.
În paralel, Teodosie a fost implicat într-o relație cu Securitatea semnând un acord de colaborare în 1987, sub numele de cod “Mache”. În ciuda faptului că a declarat că a fost constrâns să semneze angajamentul, această colaborare cu Securitatea a fost un element adăugat la tabloul controversat al personalității sale.
Anchetele în care a fost implicat, cum ar fi cea privind falsificarea examenelor de admitere la Facultatea de Teologie sau acuzațiile de obținere ilegală de fonduri europene, au adus pe scenă un ÎPS Teodosie apărându-și nevinovăția și acuzând presiuni politice.
În ciuda acestor controverse și anchete, ÎPS Teodosie a avut o ascensiune remarcabilă în ierarhia bisericii, devenind arhiepiscop al Tomisului în 2001 și făcând parte din Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.
Relațiile sale cu diverse figuri publice, precum Gigi Becali și preotul Gabriel Bucica, au adăugat un aspect neobișnuit și controversat poveștii sale, implicându-se în coordonarea “lucrărilor științifice” ale unor deținuți în timpul detenției.
Ultimii ani au adus noi capitole în povestea tumultuoasă a ÎPS Teodosie, cu plângeri penale formulate împotriva sa pentru zadarnicirea combaterii bolilor și comunicare de informații false în contextul pandemiei de COVID-19.
Deși a fost achitat în unele dosare și a reușit să evite condamnările în alte situații, figura lui ÎPS Teodosie rămâne una dintre cele mai controversate din sfera bisericii și a vieții publice în România contemporană.
Disclaimer: News Cluj nu are contracte de publicitate cu nici un partid politic sau agenție guvernamentală direct sau sub forma unor campanii de informare. News Cluj consideră că aceste sume nu sunt nimic altceva decât un ajutor mascat care distorsionează piața media.News Cluj acceptă contracte cu partidele politice doar în perioada campaniilor electorale. Publicitatea electorală marcată ca atare fiind normală pe perioada alegerilor.
#presacurata