
La 16 mai 1812, la București, a fost semnat Tratatul de Pace dintre Imperiul Rus și Imperiul Otoman, care a pus capăt războiului ruso-turc din 1806-1812 și a consfințit anexarea Basarabiei de către Imperiul Țarist. Acest eveniment a marcat o schimbare geopolitică majoră în regiunea est-europeană, prin incorporarea teritoriului dintre Prut și Nistru în sfera de influență rusă.
Războiul începuse în 1806, când țarul Alexandru I a ordonat trupelor ruse să treacă Nistrul și să ocupe Țările Române, deși inițial Rusia susținea că nu are intenții de cucerire, ci doar de protecție împotriva expansiunii otomane. Pe măsură ce conflictul a evoluat, s-au conturat jocuri complexe de interese între marile puteri ale vremii: Rusia, Franța și Imperiul Habsburgic. În urma unei întâlniri între Alexandru I și Napoleon Bonaparte, Rusia a primit acceptul Franței de a ocupa cele două principate dunărene, Valahia și Moldova, în vederea controlării gurilor Dunării și contracarării influenței habsburgice.

Sursa foto Google
Cu sprijinul francez, Rusia a formulat pretenții imperialiste, propunând alipirea permanentă a Moldovei și Valahiei la Imperiul Țarist, stabilind fluviul Dunărea drept graniță a imperiului. Deși Anglia s-a opus acestor revendicări, Rusia a acceptat temporar doar ocuparea teritoriilor dintre Siret și Nistru, cunoscute sub numele de Bugeac (județele Cahul, Ismail și Cetatea Albă).
Pe fondul evoluțiilor militare favorabile, Rusia a cerut cedarea întregii regiuni dintre Prut și Nistru. Tratatul de la București din 16 mai 1812 a consfințit cedarea acestei zone, care cuprindea pe lângă Bugeac și ținuturile Hotin, Soroca, Orhei, Lăpușna, Codru, Tighina și Fălciu, devenind astfel noua provincie Basarabia.
Această cedare a fost controversată, deoarece Moldova nu era o provincie turcească și, prin urmare, Imperiul Otoman nu avea dreptul să o cedeze, încălcând astfel tratatele internaționale în vigoare. În urma anexării, autoritățile ruse au reorganizat Basarabia ca gubernie a Imperiului Țarist și au demarat un amplu program de rusificare, vizând asimilarea populației românești locale.

Sursa foto Google
Astfel, vechiul principat moldovean a fost din nou fragmentat, după ce anterior pierduse Bucovina în 1774, consolidându-se influența rusă în regiune și schimbând definitiv cursul istoriei Basarabiei și al Moldovei.