Ana Blandiana, una dintre cele mai emblematice voci ale literaturii române și simbol al rezistenței culturale împotriva cenzurii comuniste, a fost distinsă cu Premiul Prințesei de Asturias pentru Litere 2024, în cadrul unei ceremonii desfășurate în prezența familiei regale a Spaniei. Această recunoaștere internațională vine după ce, în 2023, premiul i-a fost acordat renumitului scriitor japonez Haruki Murakami.
Juriul a elogiat „poezia curajoasă” a Anei Blandiana și „extraordinara capacitate de rezistență în fața cenzurii”, considerând-o o demnă moștenitoare a marilor generații literare și o voce unică a literaturii mondiale. De-a lungul carierei sale, Blandiana a înfruntat interdicțiile regimului comunist, fiind oprită de la publicare în perioadele 1959–1964, 1985 și 1988–1989, dar și-a continuat neabătut misiunea literară și civică.
Premiile Prințesei de Asturias, acordate anual de 44 de ani, recompensează personalități de prim rang din diverse domenii, de la Arte, Științe Sociale și Litere la Cooperare Internațională și Cercetare Științifică. Nominalizările sunt făcute de universități, academii, centre de cercetare și ambasadori acreditați în Spania.
Născută pe 25 martie 1942, la Timișoara, Otilia-Valeria Coman, cunoscută sub pseudonimul Ana Blandiana, a absolvit Facultatea de Filologie a Universității din Cluj și a beneficiat de burse de studii la Iowa University (SUA), Heidelberg Universität și DAAD Berlin.
Figura sa este profund asociată cu ideea de rezistență: rezistența prin cultură, prin care a sfidat cenzura; rezistența prin memorie, reprezentată de implicarea sa în Memorialul Victimelor Comunismului de la Sighet; și rezistența prin iubire, alături de partenerul său de viață, Romulus Rusan, care i-a fost un sprijin constant în inițiativele civice și culturale.
„Intelectualii înțeleg. Sunt în stare să înțeleagă. Deci au obligația să se și implice pentru ceea ce înțeleg”, declara Blandiana într-un interviu recent, subliniind datoria de implicare a intelectualilor.
Palmaresul său literar impresionant include Premiul Uniunii Scriitorilor din România (1969), Premiul Academiei Române (1970), Premiul Internațional „Gottfried von Herder” (1982), Premiul Internațional „Vilenica” (2002), Premiul „Poetul European al Libertății” (2016) și Premiul Canadian „Griffin” pentru Poezie (2018). De asemenea, a fost o voce importantă în societatea civilă postcomunistă, fiind cofondatoare a PEN Clubului Român și inițiatoarea Alianței Civice, pe care a condus-o între 1991 și 2001. În prezent, ca fondator și președinte al Academiei Civice, coordonează Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței de la Sighet, realizat sub egida Consiliului Europei.
Recunoscută internațional, Ana Blandiana este membră a Academiei Europene de Poezie, a Academiei de Poezie „Stéphane Mallarmé” și a Academiei Mondiale de Poezie (UNESCO), contribuind prin opera și activitatea sa la promovarea valorilor literare și democratice în Europa și în lume.
Disclaimer: News Cluj nu are contracte de publicitate cu nici un partid politic sau agenție guvernamentală direct sau sub forma unor campanii de informare. News Cluj consideră că aceste sume nu sunt nimic altceva decât un ajutor mascat care distorsionează piața media.News Cluj acceptă contracte cu partidele politice doar în perioada campaniilor electorale. Publicitatea electorală marcată ca atare fiind normală pe perioada alegerilor.
#presacurata
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.