**Amintiri de neuitat: Trenul morții. Arhivele nu uită**
În noaptea de 12 spre 13 iunie 1941, la ora 2.30, mii de oameni din Basarabia și Bucovina de Nord au trăit un coșmar care le-a schimbat viețile pentru totdeauna. Un coșmar început cu bătăi insistente în ușă, câini lătrând nebunește în curte și soldați înarmați cerând să le fie deschis.
Imaginați-vă că, în toiul nopții, soldați sovietici, însoțiți de vecinul Gheorghe, vă obligă să deschideți ușa. Cu un document scris în rusă, pe care nu-l înțelegeți, vi se spune că aveți doar 15 minute să vă strângeți lucrurile necesare și să ieșiți în curte cu toată familia. Orice opoziție este întâmpinată cu brutalitate. Cu inima strânsă, luați câteva haine, puțină pâine și bani, dar fără apă, pentru că pe atunci nu existau sticlele de plastic. Frica de necunoscut vă copleșește, dar nu aveți de ales.
Afară, un camion cu motorul pornit așteaptă. Împreună cu soția, copiii și alți membri ai familiei, sunteți urcați în camion, sub supravegherea strictă a soldaților. După o călătorie de aproximativ o oră, ajungeți la gară, unde vă întâmpină un ocean de oameni, la fel de speriați și confuzi ca voi. Frica plutește în aer, mai densă decât oxigenul.
Soldații vă îndreaptă spre trenurile care nu au nici ferestre, nici scaune, nici toaletă. Vagoanele sunt pline de mizerie, iar mirosul de urină și fecale de animale predomină. Fiecare familie își găsește câte un colțișor unde stă înghesuită ca șproții în cutie. Trenul șuieră înfiorător, iar plânsetele copiilor umplu aerul. Dintr-o dată, o voce puternică dă comanda: „Поехали!”.
Această noapte fatidică a însemnat deportarea a 32.423 de persoane din Basarabia și Bucovina de Nord de către armata sovietică. Dintre acestea, 6.250 au fost arestate, iar restul de 26.173 au fost deportate în Kazahstan, Krasnoiarsk, Komi, Omsk, Novosibirsk, Siberia. Majoritatea nu și-au mai văzut vreodată locurile natale.
Avem datoria să nu uităm.
Disclaimer: News Cluj nu are contracte de publicitate cu nici un partid politic sau agenție guvernamentală direct sau sub forma unor campanii de informare. News Cluj consideră că aceste sume nu sunt nimic altceva decât un ajutor mascat care distorsionează piața media.News Cluj acceptă contracte cu partidele politice doar în perioada campaniilor electorale. Publicitatea electorală marcată ca atare fiind normală pe perioada alegerilor.
#presacurata