Bulgaria construiește în parteneriat cu Westinghouse un nou reactor nuclear la Kozlodui
Bulgaria a dat startul construcției celui de-al șaptelea reactor al centralei nucleare Kozlodui, printr-un acord semnat cu consorțiul american Westinghouse. Acest proiect are ca scop reducerea dependenței Bulgariei de combustibilul nuclear furnizat de Rusia. Centrala nucleară de la Kozlodui se află la o distanță mică de granița cu România și la aproximativ 249 de kilometri de București. Este un pas semnificativ în direcția diversificării surselor energetice a Bulgariei și a consolidării securității energetice în regiune.
“Începe construcţia celei de-a şaptea unităţi a centralei nucleare de la Kozlodui” a anunţat premierul bulgar, Nikolai Denkov
Amplasată la aproximativ 180 de kilometri nord de Sofia, și în apropiere de granița cu România, centrala nucleară de la Kozlodui are în prezent o funcționare bazată pe combustibil nuclear importat din Rusia. Cu două dintre cele șase reactoare active, aceasta asigură între 35% și 40% din producția de electricitate a țării, având o capacitate de 2.000 de MW.
Patru dintre reactoarele centralei, construite cu tehnologie sovietică în anii ’70, au fost închise la sfârșitul anului 2006, ca urmare a cererii Uniunii Europene, la care Bulgaria a aderat în 2007.
Executivul bulgar a încheiat un acord cu Westinghouse pentru furnizarea de combustibil nuclear începând din 2024, iar în luna iunie, același consorțiu a semnat un contract prealabil pentru construirea noului reactor de tip AP-1000.