Adriana Stere, jurnalista de la PRO TV, a trăit o experiență dificilă după ce a consumat brânză de la un producător local. Ea a relatat că, după ce a mâncat produsul pe 15 septembrie, s-a confruntat cu simptome severe, inclusiv paralizie.
Adriana Stere, corespondent al Știrilor PRO TV și mamă a 5 copii, a povestit luni, 4 noiembrie, în emisiunea „La Măruță” despre experiența șocantă trăită după ce a consumat brânză de la un producător local. Simptomele au apărut treptat, la șase zile de la consum, debutând cu o oboseală intensă și o stare generală de rău.
Sursa foto Google
În scurt timp, Adriana a început să aibă febră, frisoane și tuse, moment în care a decis să cheme ambulanța. Deși inițial a fost diagnosticată cu pneumonie, starea ei s-a înrăutățit rapid, ajungând să se confrunte cu paralizia mâinii stângi și dificultăți la mers.
„Am cumpărat brânză de la un magazin de produse artizanale. După aproximativ șase zile, când se pare că s-a încheiat perioada de incubație, au apărut primele simptome, o oboseală teribilă,” a povestit Adriana la Pro TV. „A urmat o perioadă de trei zile de febră mare și frisoane intense. După aceste zile, pielea de pe piept și abdomen a început să mi se descuameze.” Atunci a apelat la ambulanță, însă coșmarul era departe de a se sfârși.
Adriana Stere: „Această experiență m-a înfricoșat”
Adriana Stere a trecut prin mai multe spitale, fiind suspectată de diverse afecțiuni, de la pneumonie și sinuzită până la meningită. A fost internată timp de 8 zile la Spitalul de Boli Infecțioase „Matei Balș” din București, unde a urmat un tratament intensiv, inclusiv 28 de zile de antibiotice. Terapia a avut efecte secundare, precum scăderea nivelului de fier și pierderea părului, a relatat ea.
„Am avut febră mare și frisoane, apoi tuse seacă care s-a transformat în tuse umedă, dureri de glezne și articulare, iar la un moment dat glezna stângă mi s-a blocat și nu mai puteam merge”, a povestit Adriana Stere. „Această experiență m-a înfricoșat”, a adăugat ea.
Sursa foto Google
Analizele au confirmat că Adriana Stere a fost infectată cu bacteria Coxiella burnetii, responsabilă de febra Q, cunoscută și ca Boala Derrick-Burnet, o infecție ce are o rată de mortalitate de 1% în faza acută.
„Am mai mâncat brânză după aceea, dar din surse sigure. Nu vreau să critic producătorii locali, i-am susținut mereu, însă îi rog să fie mult mai atenți și responsabili. Această bacterie poate fi eliminată prin respectarea metodelor corecte de igienă și producție”, a declarat Adriana Stere în cadrul emisiunii de la PRO TV.
Febra Q, cunoscută și ca Boala Derrick-Burnet, este o infecție provocată de bacteria Coxiella burnetii, care inițial afectează animale precum caprele și oile. Bacteria se regăsește în urina, fecalele, laptele și placenta animalelor infectate, iar transmiterea la om se face prin inhalarea particulelor de praf contaminate. În timp ce unele persoane infectate nu prezintă simptome, altele pot experimenta semne similare răcelii, cum ar fi febră, frisoane, oboseală și dureri musculare.