Fostul deputat USR, activistul civic clujean Adrian Dohotaru a avut o poziție publică pe rețele de socializare unde se rememora cu un aer nostalgic succesul pe care aceasta fabrică îl avea.
Și nu în ultimul rând sunt expuse câteva nelămuriri vis a vis de situația în care se află astăzi fabrica Clujana sau mai bine spus fosta fabrică Clujana.
,,Am câteva comentarii pe tema Clujana, dar și câteva nelămuriri, plus o bună doză de nostalgie. Vedeți și poze puțin circulate, pe care le-am făcut în fabrică, atunci când am avut o discuție cu conducerea pornind de la posibilitatea ca Clujana să își continue producția. Discuția nu a fost fructificată în vreun sens. Nostalgia e legată de faptul că grădinița am făcut-o la grădinița Clujana, verile mi le petreceam și pe la baza sportivă Clujana unde am învășat să înot mai bine, copilăria mi-am petrecut-o în zonă, purtam și port în continuare încălțăminte de la Clujana. În media a apărut doar componenta nostalgică, dar trebuie să ne punem și problema viitorului:
brandul Clujana merită să își continue producția dincolo de spațiul actual, care probabil va fi din ce în ce mai vizat de dezvotatorii imobiliari într-un context de transformare a zonei industriale, cu investiții care vor depăși câteva miliarde de euro în viitorii ani. Aici merită văzut dacă printr-un parteneriat public – privat sau public – public, prin aportul societății civile, se poate reporni brandul. Eu cred că trebuie să gândim îndrăzneț pentru a reporni brandul. Cum ar fi ca Clujana să facă tălpi de pantofi din deșeu aruncat la depozitele de deșeuri de Pata Rât? Sau cu pet-uri din Someșul de lângă fabrică. Nu ar fi unicul brand care ar face asta. Deci, um ar fi ca Clujana să fie un reper de producție etică în secolul schimbărilor climatice, de prăduire a resurselor pe de o parte, dar și de consumerism pe de altă parte?
clădirile Clujana sunt proprietatea Consiliului Județean. Trebuie stabilit prin dezbateri publice, prin implicarea comunității clujene, ce proces de regenerare urbană trebuie să aibă loc aici. E loc pentru artiști, e loc pentru ONG-uri în spațiile fostei fabrici, e loc pentru locuințe publice? E o invitație la dezbatere transparentă.
Nu trebuie să fim nostalgici însă la adresa ultimei părți din viața fabricii când lucrătorii erau plătiți cu salariul minim pe economie (!), căci acest model nu e durabil. Cum ar fi ca lucrătorii să fie plătiți la un nivel ridicat în cazul restartării acestui brand care într-o vreme, înainte de 1989, a hrănit mii de angajați?
#sosclujana #regenerareurbană #consiliuljudețean #spațiupublic,,