Proprietarii de trotinete și biciclete electrice vor fi impuși să achiziționeze polițe RCA, potrivit unui proiect de lege aflat în dezbatere publică. Cei care au achiziționat trotinete și biciclete electrice s-ar putea vedea obligați să încheie o asigurare de răspundere civilă. Această propunere face parte dintr-un proiect de lege pus în dezbatere publică, care stabilește, de asemenea, limitele de la care asigurarea devine obligatorie. Cu creșterea utilizării acestor vehicule, numărul accidentelor grave în care sunt implicate a crescut semnificativ în ultima perioadă.
Mihai, un posesor de trotinetă electrică puternică, ar urma să fie inclus în categoria celor pentru care asigurarea va deveni obligatorie. Proiectul de lege aflat în dezbatere publică prevede această obligativitate pentru trotinetele și bicicletele electrice cu o viteză maximă mai mare de 25 de km/oră sau o greutate de peste 25 de kg și o viteză maximă de peste 14 de km/oră.
Pentru unii utilizatori de trotinete electrice, asigurarea RCA este considerată un element util și necesar. Cu toate acestea, proiectul de lege se află încă în dezbatere publică, ceea ce înseamnă că modificări pot fi aduse. Normele de aplicare vor fi cele care vor clarifica, în primul rând, modul de identificare a posesorului de trotinetă sau bicicletă electrică, având în vedere că aceste vehicule nu dispun de numere de înmatriculare așa cum au mașinile. De asemenea, normele de aplicare vor specifica valoarea poliței de asigurare și durata acesteia.
Potrivit proiectului de lege, limita de răspundere acoperită de RCA pentru prejudicii materiale produse într-un accident este de 6,5 milioane de lei. În cazul vătămărilor corporale și deceselor, limita crește la 32 de milioane de lei. Polițiștii raportează o dublare a numărului accidentelor grave în care sunt implicate trotinete electrice în ultimul an.
Reprezentanţii ONG urilor cer, în plus, controale severe în trafic şi spun că de multe ori trotinetele sunt folosite de copii cu vârsta sub 14 ani.
Mihai Curteanu președintele Asociației Metrourban a declarat pentru Jurnalul TVR :
,,Având în vedere numărul mare de accidente în care sunt implicați conducători de trotinete electrice, cred că autoritățile ar trebui să intensifice controalele astfel încât să putem preîntâmpina viitoarele accidente și să creăm un climat de siguranță pentru toți participanții la trafic.În altă ordine de idei, problema majoră este că acest tip de transport alternativ este uzitat de multe ori de către copii, și aici mă refer la trotinetele ridesharing. Verificările mai susținute și mai frecvente ar putea opri această practică.Ca amendament la acest proiect de lege, Asociația Metro Urban a semnalat și a cerut atât public cât și în scris autorităților introducerea obligativității ca orice participant la trafic cu trotineta electrică sau bicicleta electrică să facă un curs de legislație rutieră. Acest lucru se datorează faptului că sunt un participant la trafic cu drepturi și obligații, pe care astăzi mulți dintre ei nu le cunoasc. Această inițiativă ar putea crește nivelul de conștientizare și cunoaștere a regulilor de circulație pentru toți utilizatorii acestor mijloace de transport”