April 19, 2025
FB_IMG_1744882320144
Get in touch with us
Ascultă articolul



Pe 15 aprilie se împlinesc 11 ani de la dispariția uneia dintre cele mai fascinante figuri ale literaturii române – Nina Cassian. Născută la Galați, pe 27 noiembrie 1924, sub numele Renée Annie Cassian, poeta a traversat un secol marcat de convulsii politice și frământări interioare, lăsând în urmă o operă bogată și complexă, în care se împletesc lirismul pur, ironia fină și o forță rară de exprimare.

De origine evreiască, Nina Cassian s-a remarcat în tinerețe ca activistă a Partidului Comunist, pentru ca mai târziu să devină o voce critică la adresa regimului. A fost o intelectuală incomodă, un spirit liber și neliniștit, care nu s-a temut niciodată să sfideze limitele convenției. Exilată în Statele Unite în anii ’80, a continuat să scrie, să traducă și să creeze până în ultimele clipe ale vieții sale, stinsă la New York în 2014.

În poezia sa, sensibilitatea copilărească se întrepătrunde cu maturitatea amară a unei vieți trăite intens. Versurile din “Elegia candorii”, cu simplitatea lor aparentă, ascund o profunzime rar întâlnită:

„Știu să întreb
despre miei, despre flori.
Odată-ntr-o pădure
am sărutat un izvor…”

Este vocea unei femei care a știut să îmbrace realitatea în metaforă, să-și transforme propriile zbateri în artă. Nina Cassian rămâne, fără îndoială, una dintre cele mai talentate și mai distincte poete care s-au născut pe pământ românesc – un nume care continuă să inspire, să provoace și să emoționeze.

Disclaimer: News Cluj nu are contracte de publicitate cu nici un partid politic sau agenție guvernamentală direct sau sub forma unor campanii de informare. News Cluj consideră că aceste sume nu sunt nimic altceva decât un ajutor mascat care distorsionează piața media.News Cluj acceptă contracte cu partidele politice doar în perioadaPrecizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal. campaniilor electorale. Publicitatea electorală marcată ca atare fiind normală pe perioada alegerilor.
#presacurata

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *