
În urmă cu 88 de ani, pe 9 aprilie 1937, Casa Regală a României trecea printr-un moment tensionat și fără precedent: excluderea din familie a Principelui Nicolae, fiul Regelui Ferdinand I și al Reginei Maria.
Fratele mai mic al Regelui Carol al II-lea, Principele Nicolae a avut un rol politic important în perioada 1927-1930, când a făcut parte din Consiliul de Regență, conducând țara în lipsa unui suveran major. De altfel, Nicolae a fost unul dintre susținătorii principali ai revenirii în țară a lui Carol al II-lea, contribuind decisiv la actul de restaurație din 8 iunie 1930.
Însă destinul său a luat o turnură dramatică. În 1931, Principele Nicolae a sfidat convențiile Casei Regale și s-a căsătorit în secret cu Ioana Dumitrescu-Doletti, o femeie divorțată, lucru considerat inacceptabil la acea vreme. Căsătoria a fost anulată rapid de Tribunalul Ilfov, la cererea regelui.
Ulterior, între 1932 și 1935, principele s-a apropiat periculos de mult de mișcarea legionară, finanțând Garda de Fier în speranța că va obține sprijin pentru recunoașterea mariajului său.
Gesturile sale au provocat furia lui Carol al II-lea, iar conflictul dintre cei doi frați a culminat cu decizia Consiliului de Coroană din 9 aprilie 1937: excluderea oficială a Principelui Nicolae din familia regală a României.
A fost un moment care a șocat opinia publică și a marcat ruptura definitivă dintre principe și monarhie, trimițându-l pe Nicolae într-un exil forțat care avea să dureze tot restul vieții sale.
Disclaimer: News Cluj nu are contracte de publicitate cu nici un partid politic sau agenție guvernamentală direct sau sub forma unor campanii de informare. News Cluj consideră că aceste sume nu sunt nimic altceva decât un ajutor mascat care distorsionează piața media.News Cluj acceptă contracte cu partidele politice doar în perioadaPrecizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal. campaniilor electorale. Publicitatea electorală marcată ca atare fiind normală pe perioada alegerilor.
#presacurata