April 18, 2025
FB_IMG_1744899643174
Get in touch with us
Ascultă articolul



În urmă cu exact 154 de ani se năștea Theodor Pallady, considerat astăzi unul dintre cei mai importanți pictori români și o figură marcantă a artei moderne europene. Deși a trăit o mare parte din viață la Paris, Pallady a rămas profund legat de originile sale românești, fiind recunoscut post-mortem, în 2012, ca membru al Academiei Române.

Prieten apropiat cu celebrul Henri Matisse, Pallady a fost unul dintre pionierii curentului fauvist – o mișcare artistică ce a marcat începutul secolului XX prin culori puternice și forme expresive. A studiat arta în capitala Franței, la prestigioasa Académie des Beaux-Arts, și ulterior la Academia de Arte Frumoase din München.

Cariera sa artistică este cu atât mai remarcabilă cu cât a pornit pe un drum cu totul diferit. La dorința părinților, Pallady a început studiile inginerești la Școala de Poduri și Șosele din București, continuând la Politehnica din Dresda. În cele din urmă, chemarea artei s-a dovedit mai puternică, iar Pallady a renunțat la inginerie pentru a se dedica picturii.

Copilăria și-a petrecut-o în Perieni, în Ținutul Tutovei, pe moșia familiei sale, într-un peisaj rural moldovenesc ce avea să-i influențeze sensibilitatea artistică. Astăzi, numele său este purtat cu mândrie de o galerie de artă din Iași, situată pe cunoscuta stradă Lăpușneanu.

Într-o notă inedită, localitatea natală a pictorului păstrează vie o altă moștenire aparte. O legendă locală povestește despre un turc care, îndrăgostit de o tânără din Perieni, s-ar fi stabilit în zonă după Războiul de Independență din 1877. Pe lângă poveștile de dragoste, el a adus cu sine și un instrument neobișnuit pentru acele meleaguri – cimpoiul. Astăzi, „Grupul Cimpoierilor din Perieni”, din județul Vaslui, este un ansamblu folcloric unic în România, ce duce mai departe această tradiție rară.

Theodor Pallady rămâne un reper cultural de necontestat, un artist care a știut să îmbine modernismul occidental cu profunzimea spiritului românesc.

Disclaimer: News Cluj nu are contracte de publicitate cu nici un partid politic sau agenție guvernamentală direct sau sub forma unor campanii de informare. News Cluj consideră că aceste sume nu sunt nimic altceva decât un ajutor mascat care distorsionează piața media.News Cluj acceptă contracte cu partidele politice doar în perioadaPrecizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal. campaniilor electorale. Publicitatea electorală marcată ca atare fiind normală pe perioada alegerilor.
#presacurata

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *