
Pe 11 aprilie 1877, un moment crucial pentru soarta regiunii avea să se scrie în istorie. Țarul Alexandru al II-lea al Rusiei a ajuns la Chișinău, într-o vizită care anunța începutul confruntării dintre Imperiul Rus și Imperiul Otoman, în războiul ruso-turc din 1877-1878.
Sosind cu trenul dinspre Tighina, liderul de la Kremlin a poposit pentru scurt timp în gara orașului Chișinău, unde a salutat mulțimea adunată pe peron. De aici, și-a continuat călătoria spre Ungheni, punct strategic de trecere peste Prut.
În noaptea de 11 spre 12 aprilie, fără ca autoritățile române să fie anunțate oficial, armata țaristă a început traversarea Prutului pe noul pod de fier proiectat de celebrul inginer Gustave Eiffel. Trupele ruse înaintau către frontul din Balcani, în pregătirea ofensivei împotriva Imperiului Otoman.
Întoarcerea Țarului la Chișinău, la ora 23:00, a fost întâmpinată cu un fast deosebit. Deși era miezul nopții, orașul a fost iluminat, clopotele tuturor bisericilor au răsunat, iar escorta imperială a defilat pe principala arteră a orașului – Bulevardul Moscovei, redenumit ulterior Alexandrovskaya, în cinstea împăratului.
După trecerea trupelor ruse, Armata Română a fost mobilizată pentru a apăra linia Dunării, acoperind un front impresionant de 650 de kilometri, în așteptarea sprijinului militar al aliaților ruși.
Ziua de 11 aprilie 1877 avea să marcheze oficial începutul unui război care va schimba pentru totdeauna soarta României și a întregii regiuni.
Disclaimer: News Cluj nu are contracte de publicitate cu nici un partid politic sau agenție guvernamentală direct sau sub forma unor campanii de informare. News Cluj consideră că aceste sume nu sunt nimic altceva decât un ajutor mascat care distorsionează piața media.News Cluj acceptă contracte cu partidele politice doar în perioadaPrecizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal. campaniilor electorale. Publicitatea electorală marcată ca atare fiind normală pe perioada alegerilor.
#presacurata